20 évnyi kutatómunka után egy tudóscsoport rálelt a méhnyakrákot okozó HPV kezelésére!

Hatalmas orvosi áttörés szivárgott ki, amely végleg pontot tehet a nőknél előforduló méhnyakrák elleni küzdelem ügyének végére: egy csapat mexikói orvos gyógymódra lelt a humán papillomavírus okozta fertőzésekre.

A Dr. Eva Ramon Gallegos által vezetett kutatócsoport – Fotó: National Polytechnic Institute

A mexikói National Polytechnic Institute kutatói 29 HPV-vel fertőzött pácienst gyógyítottak meg fotodinámiás terápiával. A nem invazív kezelés tulajdonképpen egy „fotoszenzibiláló” hatóanyag segítségével fejti ki hatását, ugyanis az anyag fényérzékeny tulajdonsága révén lehetőséget kínál különböző hullámhosszú fénysugarak hasznosítására.

Hogy még jobban érthetővé váljon, dióhéjban összefoglaljuk a terápia lényegét: amikor a fotoszenzibiláló anyag különböző hullámhosszú fénynek van kitéve, reaktív oxigént szabadít fel, mely képes kért okozni a közeli sejtek DNS szerkezetében.

A humán papillomavírus okozta fertőzések világszerte nagyon elterjedtek: legalább 100 ismert HPV variánst ismerünk idáig, melyből 14 biztosan méhnyakrákot okoz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez a gyógymód nem is jöhetett volna jobbkor, hiszen napjainkban világszerte a méhnyakrák az egyik legfőbb elhalálozási ok a nők körében.

20 évnyi kutatómunka után a szakemberek a korai felismerés, diagnosztizálás és a fotodinámiás terápiában látják a HPV vírus elleni megoldást, ami egyelőre idáig 100%-os gyógyulási arányt mutatott.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top