Holotropikum11 agytorna gyakorlat az egészséges elméért

11 agytorna gyakorlat az egészséges elméért

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Napjainkban szinte minden eszközhöz, elektronikai cikkhez használati utasítást adnak. 120 oldalas füzetecske tájékoztat a mikrohullámsütő helyes használatáról, mit és hogy tegyünk vagy ne tegyünk bele, hogy tönkre ne menjen. A világ legkomplexebb „készülékéhez” azonban sajnos nem kapunk használati utasítást – ez az emberi agy.

agytorna2

Ennek a mindentudó tájékoztatónak hiányában pedig a klasszikus, „trial & error” (próbálkozás és tévedés) módszerét használjuk a tanulás folyamataiban. A próbálkozások és tévedések sorozata az, ami végeredményben elvezet minket a számunkra optimális gondolkodásfolyamatokhoz.

Agyunk működésének egyik alapelve, hogy folyamatosan edzeni kell, ugyanúgy, mint az izmokat. Ha nem használjuk izmainkat, fejlődni sem fognak, sőt használhatatlanná válnak egy idő után (egy nem használt izom több, mint 30%-a épül le hetente. Ezért kell például a három hétig begipszelt lábat fizioterápiával újra edzésbe hozni). És ugyanezen elv alapján működik agyunk is.

Az amerikaiaknak van is erre egy jó mondásuk: „you either use it, or you lose it” (vagy használod, vagy elveszíted). És joggal állítható, hogy ez az élet bármely területére igaz. Ha nem fejlesztjük folyamatosan a legfontosabb erőforrásunkat, nehezen fogunk eredményeket elérni úgy a személyiségfejlődést, mind pedig az élet más aspektusait tekintve.

Itt van 11 egyszerű, de annál hatékonyabb gyakorlat, amelyekkel erőfeszítés nélkül edzheted agyadat. Néhányat már ma elkezdhetsz. Induljunk a legegyszerűbbektől, amelyek nem kerülnek sok időbe és különösebb fáradozásba:

 • Tedd a másik kezedre az órád

Általában a bal kezeden viseled az órát. Minden alkalommal, ha megnézed az időt, az agyad nem kell semmilyen erőfeszítést tegyen ezen folyamat végrehajtásához, mert berögözött mozdulattá vált, mint egy reflex. És amit reflexből csinálunk, az nem tudatosul, azaz nem gondolkodunk rajta. Ugyanígy van az autóvezetéssel is. Kezdetben azon pörög az agyunk, hogy mikor melyik pedált kell felengedni, hol van a hármas, elégszer néztünk-e tükörbe indulás előtt… A jogosítvány megszerzése után nem is halljuk a mellettünk ülőket, annyira koncentrálunk. De egy idő után ez mind reflexesen működik – így tudunk telefonálni és térképet böngészni vezetés közben (ezt azért vezetés közben mi nem ajánljuk). Azzal, hogy átteszed az órát a másik kezedre, minden alkalommal gondolkodásra bírod az agyad, mielőtt cselekednél. Cserélgesd hónaponta!

 • Válassz minden nap más útvonalat

agytornaEgy másik hatékony gyakorlat: minden nap más úton menj. Ha rendületlenül ugyanazt az útvonalat követed minden egyes nap, akkor az agyad köszöni szépen jól van, és átkapcsol automata pilóta üzemmódba. Így nem csoda, ha a munkahelyen jut eszedbe, hogy a gyerek még mindig az autóban ül, mer t elfelejtettél az óvoda felé menni. Bírd gondolkodásra az agyad, dolgoztasd. Ha a kereskedelem világában mozogsz, ezzel a gyakorlattal több esélyed van új kliensekkel találkozni.

 • Ne használj GPS-t

Dolgaink nagy része arra lett kitalálva, hogy megkönnyítse létünket. De ne felejtsük el, hogy ezek nincsenek feltétlenül jó hatással elménkre, mivel így kevesebb gondolkodásnak tesszük ki agyunkat. Inkább fürkészd a térképet, olvasd le az utcaneveket az épületek oldaláról, kérdezősködj, találd fel magad. Időről időre legalább.

 • Minden nap tanulj valami újat

Tedd fel magadban, hogy minden nap valami újat tanulsz. Olvass. A Wikipédia és a Google a barátaid. Keress egy új szót, egy fogalmat, céget, nevet, egy országot, bármit, amiről valami újat tanulhatsz. Így nem csak edzed, hanem táplálod is elmédet. Mert az agy is olyan, mint egy motor – üzemanyagra van szüksége.

 • Mozogj

Az agytorna korántsem zárja ki az izmok edzését. Nem titok, hogy a testmozgás nem csak a testnek, hanem az agynak is jót tesz. A Georgia Egyetem Mozgástudományi Intézete arra a következtetésre jutott, hogy már egy 20 perces testmozgás is segíti az agy működését. Mozgás, magasabb szívfrekvencia, több vér (így oxigén) az agyban – ilyen egyszerű ez. Mozgás alatt ugyanakkor hormonok is szabadulnak fel a testben, ami a relaxációt, a tanulást, és az idegi jelátvitelt is javítja.

 • Hidratáld magad bőségesen

Az agy 90%-a víz, úgyhogy ajánlatos minél többet fogyasztani. Az optimális napi folyadékmennyiség a testtömeg minimum 5%-a.  Amikor a szomjúságérzet jelentkezik, az agy már 10-20 perce nem működik optimálisan. Ez azért van, mert a szomjúságérzet sokkal később tudatosul, mint ahogy azt az agy sejtszinten érzékeli. Tehát törekedjünk még azelőtt inni, mielőtt szomjasok lennénk.

 • Mondj fel a tévézéssel

Tudományosan bizonyított, hogy a TV butít, ugyanis ez szintén az agyi munka csökkenéséhez vezethető vissza: egy olyan kommunikációs forma, ahol az üzenet semmilyen erőfeszítést nem feltételezve hatol az elmébe. Nem beszélve arról, hogy ez az üzenet kevés esetben bizonyul kifejezetten elmecsiszoló jellegűnek (National Geographic, Discovery és egyebek).

 • Mondj fel az alkohollal

E téren is számtalan tanulmány támasztja alá az alkohol agyi funkciókra gyakorolt káros hatását. Még az „ajánlott napi egy pohár bor” híveinek is tanácsolandó inkább vízzel tölteni azt a bizonyos poharat.

 • Tanulj meg egy új nyelvet

Talán az agytorna legjobb módszere a nyelvtanulás. A statisztikák szerint az, aki könnyedén megtanul két-három nyelvet, az hat-hetet is pont ugyanúgy képes elsajátítani. Tudtad, hogy egy nyelvet akár néhány hét alatt meg lehet tanulni? Egy nyelvtanulást segítő módszer például a híres Lozanov módszer.

 • Fejleszd a szóbőséged

Fontos, hogy ne csak idegen nyelvű szavakat tanulj meg, hanem anyanyelveden is tanulj új szavakat. Vedd kézbe az értelmezőszótárt, és láss neki még ma!

 • Játssz

Nem utolsó sorban, lazításkor is tornásztathatod agyad. Tökéletesen megfelelnek erre a célra a különbségkeresős, párkeresős – vagy memóriajátékok, a különféle számolós játékok.

Most pedig rajtad a sor, hogy kicsit mozgásba hozd elmédet. Kellemes tornászást!

Egyed Zsuzsanna

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek