Bizonyos egészségügyi problémákra utaló jelek nem annyira feltűnőek – legalábbis a korai stádiumban, hogy késztetést érezzünk arra, hogy orvoshoz forduljunk velük. Az orvosok szerint minél előbb bizonyosodunk meg egy adott egészségügyi problémáról, annál könnyebb lesz a kezelése, és egyes esetekben a korai diagnózis megmentheti az életünket is.

10 változás a testünkön, amelyek sokat elárulhatnak az egészségünkről!

Az alábbiakban olyan tünetekről szeretnénk tájékoztatást nyújtani, amelyek komoly egészségügyi problémákra utalhatnak.

1. Nyelv fognyomokkal

Az ilyen nyomokkal rendelkező nyelv, amelyben a nyelv széle egy pite kéregnek tűnik, gyakorlatilag azt jelenti, hogy a nyelv nagyobb méretű lett az alsó állkapocsnál. Ha nem szenvedtünk maxilláris traumát, ezt az állapotot általában duzzanat okozza. A duzzanat számos okból bekövetkezhet, melynek egyik oka a dehidratáció lehet.

Ha azonban más tüneteink is vannak, például fájdalom, görcsök, hajhullás, alacsony vérnyomás és véraláfutás, ez a pajzsmirigy-rendellenesség jele lehet.

2. Fekete vonalak a körmökön

A köröm gyakran sokat mondhat az egészségünkről. Néhány embernek természetesen nagyon vastag vagy vékony körme van, de ha bármilyen változást észlelünk a szerkezetükben vagy a színükben, akkor forduljunk szakemberhez. A sötét függőleges vonalak vagy csak egy sötét vonal jelenléte a melanoma jele lehet. Ha nem emlékszünk arra, hogy valahol megsérült volna a körmünk, vagy ha nincs más nyilvánvaló magyarázata arra, hogy miért vérzik, vagy nem tudjuk, mi okozta a sötét vonalat, egy szakembernek mindenképpen ellenőriznie kell.

3. A bőr sötétedése és megvastagodása

Ha barna vagy sárga foltot észlelünk a bőrünkön, mely kissé megduzzad és bársonyszerűnek tűnik, a hónalj vagy a nyak tájékán, ne hagyjuk figyelmen kívül. Ez az inzulinrezisztencia jele lehet, és ezt mindenképpen ellenőriznünk kell. Olyan állapotra utalhat, amikor a test nem úgy reagál az inzulinra, ahogy kell, melynek következtében 2-es típusú cukorbetegség alakul ki.

4. Pattanások az áll vonalán

A bőr alatt sok kicsi mirigyünk van, amelyek természetes olajokat állítanak elő, hogy a bőrünk jó állapotban legyen, és ezek az olajok a pórusokon keresztül mozognak felfelé. Amikor ezek a mirigyek valamilyen oknál fogva több olajat termelnek, mint amennyire a bőrünknek szüksége lenne, a pórusok eltömődnek. A nők számára a pattanások megjelenése az állkapocs mentén a hormonális egyensúlyhiány jele lehet – ha túl sok férfihormon termelődik, a tesztoszteron stimulálja ezeket a mirigyeket.

5. Vékony szemöldök

Az öregedés során tapasztalható a természetes hajhullás, de a szemöldök elvékonyodása a pajzsmirigy alulműködésének a jele lehet. Ha a pajzsmirigy nem működik megfelelően, akkor túl sok vagy nem elegendő a hormontermelés, és mindkét állapot hajhullást okoz. A hajszálainkat folyamatosan elveszítjük, ez egy természetes folyamat, de mindig új nő helyette. Ha a hormontermelés kiegyensúlyozatlan, akkor ez befolyásolja az új haj kifejlődését a gyökérzetben, és így a kihullott haj már nem pótlódik.

6. Pattanás, ami nem gyógyul

Mindannyiunknak vannak időnként pattanásai. Néhányan közülünk szerencsésebbek, mint mások, de általában a pattanásokat az eltömődött pórusok okozzák. Ha azonban van egy olyan pattanásunk, amely hetekig nem múlik el, és könnyen vérezni kezd, akkor ellenőrizni kell, mivel ez a bazálsejtes karcinóma jele lehet. Bár félelmetesnek tűnik, ez a fajta bőrrák a legkevésbé kockázatos: nagyon lassan növekszik, és viszonylag gyorsan kezelhető, különösen, ha korán diagnosztizálják.

7. A szokatlan szőrnövekedése a hölgyek esetében

Ha a szőrzet hirtelen nőni kezd az ajkak felett, az áll körül vagy a köldök alatt, az a policisztás petefészek-szindróma (PCOS) tünete lehet, amikor a petefészkek hormonális egyensúlyhiány miatt megnövekszenek. De ne feledjük, hogy a genetika is oka lehet, ezért először ellenőrizzük a családi fotókat.

8. Ujjfájdalom

A vastag és érzékeny ujjak a tüdő-, vese- vagy mellrák jelei lehetnek. A daganatok a kialakulás során néhány olyan jelet juttatnak a véráramba, amelyek fájdalmat okozhatnak az ujjakban. Ha duzzanatot érzünk az ujjainkban, azonnal forduljunk szakemberhez.

9. A bőr és a szemfehérje sárgulása

Májproblémák esetén a sárga bőrszín vagy a szemfehérje besárgulása gyakori tünet. A szemek azért sárgulnak be, mert a vérben felhalmozódik egy bilirubin nevű anyag. Ebben az esetben feltétlenül meg kell látogatnunk az orvost, mivel a korai diagnózis megakadályozhatja a súlyos egészségügyi szövődményeket.

10. Fekete karikák a szem alatt

A szem alatti fekete karikák általában az életmódbeli problémák következményei. Ha nem alszunk eleget, ha rosszul táplálkozunk vagy egészségtelen életmódot folytatunk, akkor a szem körüli zsírszövet megváltozik és a bőrünk elvékonyodik. Bár ezek a sötét foltok általában nem igényelnek orvosi ellátást, ez egy üzenet lehet számunkra, hogy jobban kellene vigyáznunk magunkra.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.