A testünk megtalálja a módját annak, hogy „beszéljen” hozzánk, nekünk csak annyit kell tennünk, hogy figyeljünk ezekre a „hangokra”!

Ezt úgy tehetjük meg, hogy figyelünk minden apró kis jelre, a felmerülő vágyakra, érzésekre vagy akár egyes testrészek színének elváltozására.

1. A lábbőr színének elváltozása

A lábápoló készítmények gyártói gyakran ígérik, hogy “finom baba lábuk” lesz a használatuk során. De ha észrevesszük, hogy a lábunk nagyon rózsaszín és a bőr vékony és ráncos rajta, érdemes vérvizsgálatot végezni a vércukorszint ellenőrzéséhez. Ez a tünet metabolikus problémára utalhat, beleértve a cukorbetegséget is, ezért forduljunk endokrinológushoz.

2. Szorító, nyomasztó érzés

Ha néha úgy érezzük, mintha valaki szorosan átfogna bennünket, mintha a derekunk, a testünk vagy a lábaink körül szoros kötelek lennének, néhány vizsgálatot kell végezni, hogy kizárjuk a szklerózis multiplex kockázatát. Ebben az esetben keressünk fel egy neurológust.

Ezt már olvastad? 10 tünet, ami arra utal, hogy a szervezetednek szüksége van egy méregtelenítésre

3. Vékony szemöldökök

Ha úgy észleljük, hogy szemöldökeink egyre vékonyabbak lesznek, nézessük meg a pajzsmirigyünket egy endokrinológussal, mert ez az alulműködés jele lehet.

4. Puffadt lábujjak

Még ha tiszta is a bőrünk, és nincs rajta irritáció, nincs viszketés, de a lábujjaink kis kolbászokra hasonlítanak, érdemes felkeresni a reumatológust, mert ez a tünet psoriatikus arthritisre (PsA) utalhat.

5. Étvágytalanság

Ha hirtelen étvágytalanságot észlelünk magunkon és fellép a hirtelen fogyás is, ez anyagcsere-rendellenesség tünete lehet. Ha refluxszal küzdünk, akkor ez gyomor-gyulladásos reflux betegség jele is lehet, mellyel forduljunk egy gasztroenterológushoz.

6. Viszketés

Ha bőrünkön irritációt észlelőnk, ez lehet akár a cukorbetegség jele is. De mielőtt orvoshoz fordulnánk, ellenőrizzük a viszketés okát, hiszen ezt okozhatják rovarok, egy új krém vagy valamilyen ruhadarab használata is. Ha a fenti okok mindegyikét kizártuk, akkor forduljunk egy endokrinológushoz.

7. Nehezen tűrjük a bezártságot

Ha mindig nyitott ablakra vágyunk úgy otthon, mint akár a tömegközlekedésen, menjünk el egy szív vizsgálatra. Ugyanakkor érdemes elvégezni egy pajzsmirigy vizsgálatot is, hiszen ez lehet akár az alulműködés tünete is.

Ezt már olvastad? A végbél- és vastagbélrák tünetei, amit akkor is ismerned kell, ha fiatal vagy

8. Állandó fázás érzése

Ha nyáron is folyton fázol ez a pajzsmirigy rendellenességére utalhat.

9. Hirtelen jött kleptománia 

Ha hirtelen késztetést érzünk, hogy ellopjunk valamit, anélkül, hogy kifizetnénk azt, ez akár a demencia első jele is lehet. Ilyen esetben ne szégyelljünk segítségért fordulni, legyen az akár egy pszichológus, vagy terapeuta.

10. A körmök megvastagodása

Egyértelműen szívproblémára utalhat. Azonban ebben az esetben érdemes egy teljes körű vizsgálatot elvégeztetni, hiszen számos olyan betegség van, melynek tünetei hasonlóak lehetnek.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.