Kuriózum10 fura állat, amit nemrég fedeztek fel

10 fura állat, amit nemrég fedeztek fel

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

10 fura állat, amit a közelmúltban fedeztek fel

1. Yoda Denevér

2010-ben fedezték fel a Star Wars jedi mesterére, Yodára emlékeztető bőregeret, egy addig érintetlen esőerdőben. Leginkább gyümölcsökkel és ki rovarokkal táplálkozik, mint pókok, lepkék és hasonlók. Kardot ugyan nem tud rántani, de különlegessége tagadhatatlan.

2. Lesula

A Kongó Köztársaság területén elterülő esőerdőben fedezték fel az új majomfajt, amit ugyan a helyi vadászok nagyon jól ismertek, de a nyilvánosság nem tudott róla. Élőhelye messze az őserdő közepén található. A tudósok szerint 28 év alatt ez a második, eddig ismeretlen majomfaj, amit felfedeztek.

3. Mr Blobby (Mr Foltos)

A Foltos névre keresztelt kölönte halfaj 2003-ban lett felfedezve, egy Új Zélandi expedíció alkalmával, és a Sydney-i múzeumban tárolják a maradványokat. Nagyjából 100 méter mélységtől 2,8 km-es mélységig szinte bárhol megtalálható, és természetes élőhelyen az Atlanti, Indiai és Csendes Óceán.

4. Pinocchio Béka

Nevét a furcsán deformált orráról nyerte, miközben a Foja hegyi kutatótáborban, a konyhában rizst majszolva elkapták. Paul Oliver herpetológus bármennyire is kíváncsi volt, egynél több békát nem tudott befogni, de mégcsak nem is látott. Valószínűleg a fák lombkoronáin vernek fészket, amiket nagyon nehéz felkutatni. Egyelőre még azt sem tudják, hogy a pinocchiós orra milyen szerepet tölt be a béka életében.

5. Csincsilla patkány

1997-ben fedezték fel a csincsilla és patkány fajok metszésénél azonosított fajt, a Macchu Picchu közelében indított expedíció során, Peruban. Itt a csincsilla évezredek óta őshonos állatnak számít, olyannyira, hogy feltárt sírokban is találtak már csontokat. Úgy néz ki ez a háziasításból származó új faj, amellyel eddig nem találkoztak.

6. Levél-orrú denevér

Az újabb denevért 2008-ban, a Chu Mom Ray Nemzeti parkban fedezték fel. Úgy vélték, egy korábban ismert denevér rokona, de a genetikai vizsgálatok bebizonyították, hogy teljesen új fajról van szó.

7. Küklopsz cápa

2011-ben találták azt a furcsa állatot, amely azóta is borzolja a tudósok hátán a szőrt: egyszemű halfajok úszkáltak a néhai őskorban az óceánokban. A leletet Mexikóban találták, és 56 cm hosszú egyedről van szó. Egyetlen szeme, mely a koponya középső részén található, valószínűleg teljes 180 fokban pásztázott. Mivel rendkívül kevés küklopsz cápa fosszíliát találtak, arra következtettek, hogy hátrányos látása miatt nem élt túl sokat a vadvilágban – hamar kipusztult.

8. Flamingónyelv csiga

A csigát a Tengeri Élet Cenzusán mutatták be, több ezer más újonnan felfedezett állatfajjal együtt, Nyugat Indiában.

9. Tengeri angyal

2005-ben a Tengeri Élet Cenzusa expedíciót indított az Északi-Jegestengerre. A tengeri angyalt véletlenül fedezték fel, kb. 350 méteres mélységben. Becenevét teljesen áttetsző bőréről és furcsa, lenge mozgásáról kapta.

10. Pink Nillipede

Nem csak rózsaszínben pompázik, de képes cianidot is kibocsájtani magából védekezés képen. Az első egyedet 2007-ben azonosították, Mekong tartományban. Divatos színei valószínűleg a ragadozók figyelmét hivatottak felkelteni, hogy vigyázat, de borzalmas vegyi fegyvertáram van.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek