10 dolog, mely könnyedén szemfájdalmat okozhat!

A szemfájdalom nagyon kellemetlen tud lenni, sokszor inkább egész nap az ágyba feküdve pihentetnénk szemeinket, csak hogy ne kelljen a szúrós, nyílaló, égető érzést érezni.

A szemfájdalmat számtalan dolog kiválthatja, ezért a legtöbb, amit tehetünk, az az, hogy megtanuljuk, hogyan kerülhetjük el az esetleges kiváltó okokat.

Ám, mielőtt nekivágnánk számba venni a szemfájdalom okait, külön ki kell térjünk arra is, ha a szemfájdalmat más egyéb tünet is kíséri, mert ez már komolyabb egészségügyi problémára utalhat. Különösen figyelj oda, ha a szemfájdalmaid, erős égető érzéssel, érzékenységgel, kipirosodással, homályos látással, szemfáradtsággal, fejfájással, vagy hányingerrel párosul.

Dolgok, melyek szemfájdalmat okoznak:

1. Szemsérülés

Szemsérülést akár egy gyengébb ütés, vagy égési sérülés is okozhat, ami akár maradandóvá is válhat, ha nem fordulunk szakorvoshoz vele.

2. Szemek kiszáradása

Ez akkor fordulhat elő, ha a könnymirigy nem termel elegendő könnyet. A szemhéjak megfelelő nedvesség hiányában csak tovább irritálják a szemgolyó felületét pislogás közben. A szem kiszáradását legtöbbször a légkondicionáló berendezés, telefon és TV kijelzőinek hosszas bámulása okozhatja.

3. Eltömődött könnycsatornák

A könnycsatornák eltömődése irritációt és folyton könnyező szemet eredményez. Ezt legtöbbször fertőzés okozza, és a szem belső sarkának megduzzadásában mutatkozik meg.

4. Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya begyulladását okozhatja vírusos vagy bakteriális fertőzés, huzat, és kellemetlen szemváladék halmozódással (csipásodással) jár.

5. Árpa

A szemárpa megjelenése lényegében ártalmatlan, apró dudorként jelenik meg a szemhéj szélén (belül vagy kívül). Elfertőződött olajmirigy, vagy szőrtüsző okozza.

6. Karcolások a szaruhártyán

Hivatalosan szaruhártya-kopásnak nevezzük, de a szaruhártyán megjelenő apró karcok hihetetlen fájdalmakat okozhatnak. Akár egy kiadósabb szemsúrolás is elegendő ahhoz, hogy kárt tegyünk a szaruhártya rétegében, de szerencsére orvosi segítséggel könnyen gyógyítható.

7. Gyulladt vagy elfertőződött szaruhártya

Ezt is bakteriális vagy vírusos fertőzések okozzák, legtöbbször az éjszakára bennhagyott, vagy a piszkos kontaktlencsék a felelősek a betegség kialakulásáért.

8. Valami belemegy a szemedbe

Szinte mindenki megtapasztalta már milyen idegesítő és kellemetlen lehet, ha valami belemegy a szemünkbe, legyen az szempilla, por, vagy bármi más.

9. Arcüreggyulladás

Az arcüreggyulladás nyomást gyakorol a szemekre, és ez okozza a fájdalmat. Mindenképpen orvosi felügyeletet igényel a kikezelése.

10. Begyulladt látóideg

A látóideg köti össze a szemed az agyad látásért felelős részéve. Legtöbbször a látóideg-gyulladás okozta fájdalom akkor jelentkezik, amikor a szemünket hirtelen ide-oda mozgatjuk.

A számfájdalmak kezelése mindig a kiváltó okoktól függnek, ezért sokszor nem elég az otthoni kezelés. Az elhanyagolt szem akár visszafordíthatatlan károsodásokat is szenvedhet, ha nem kezeljük ki a problémát idejében. Ha csak teheted, ne tartózkodj légkondicionált helyiségben, került a kijelzők hosszas bámulását, és legyen nálad a szemtípusodnak megfelelő szemcsepp, ha száraz és érzékeny szemed van. Semmiképp se vedd félvállról az ilyen problémákat, mert mi lehet fontosabb annál, hogy megőrizd látásod?

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.
Top