Holotropikum10 dolog, mely könnyedén szemfájdalmat okozhat!

10 dolog, mely könnyedén szemfájdalmat okozhat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szemfájdalom nagyon kellemetlen tud lenni, sokszor inkább egész nap az ágyba feküdve pihentetnénk szemeinket, csak hogy ne kelljen a szúrós, nyílaló, égető érzést érezni.

A szemfájdalmat számtalan dolog kiválthatja, ezért a legtöbb, amit tehetünk, az az, hogy megtanuljuk, hogyan kerülhetjük el az esetleges kiváltó okokat.

Ám, mielőtt nekivágnánk számba venni a szemfájdalom okait, külön ki kell térjünk arra is, ha a szemfájdalmat más egyéb tünet is kíséri, mert ez már komolyabb egészségügyi problémára utalhat. Különösen figyelj oda, ha a szemfájdalmaid, erős égető érzéssel, érzékenységgel, kipirosodással, homályos látással, szemfáradtsággal, fejfájással, vagy hányingerrel párosul.

Dolgok, melyek szemfájdalmat okoznak:

1. Szemsérülés

Szemsérülést akár egy gyengébb ütés, vagy égési sérülés is okozhat, ami akár maradandóvá is válhat, ha nem fordulunk szakorvoshoz vele.

2. Szemek kiszáradása

Ez akkor fordulhat elő, ha a könnymirigy nem termel elegendő könnyet. A szemhéjak megfelelő nedvesség hiányában csak tovább irritálják a szemgolyó felületét pislogás közben. A szem kiszáradását legtöbbször a légkondicionáló berendezés, telefon és TV kijelzőinek hosszas bámulása okozhatja.

3. Eltömődött könnycsatornák

A könnycsatornák eltömődése irritációt és folyton könnyező szemet eredményez. Ezt legtöbbször fertőzés okozza, és a szem belső sarkának megduzzadásában mutatkozik meg.

4. Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya begyulladását okozhatja vírusos vagy bakteriális fertőzés, huzat, és kellemetlen szemváladék halmozódással (csipásodással) jár.

5. Árpa

A szemárpa megjelenése lényegében ártalmatlan, apró dudorként jelenik meg a szemhéj szélén (belül vagy kívül). Elfertőződött olajmirigy, vagy szőrtüsző okozza.

6. Karcolások a szaruhártyán

Hivatalosan szaruhártya-kopásnak nevezzük, de a szaruhártyán megjelenő apró karcok hihetetlen fájdalmakat okozhatnak. Akár egy kiadósabb szemsúrolás is elegendő ahhoz, hogy kárt tegyünk a szaruhártya rétegében, de szerencsére orvosi segítséggel könnyen gyógyítható.

7. Gyulladt vagy elfertőződött szaruhártya

Ezt is bakteriális vagy vírusos fertőzések okozzák, legtöbbször az éjszakára bennhagyott, vagy a piszkos kontaktlencsék a felelősek a betegség kialakulásáért.

8. Valami belemegy a szemedbe

Szinte mindenki megtapasztalta már milyen idegesítő és kellemetlen lehet, ha valami belemegy a szemünkbe, legyen az szempilla, por, vagy bármi más.

9. Arcüreggyulladás

Az arcüreggyulladás nyomást gyakorol a szemekre, és ez okozza a fájdalmat. Mindenképpen orvosi felügyeletet igényel a kikezelése.

10. Begyulladt látóideg

A látóideg köti össze a szemed az agyad látásért felelős részéve. Legtöbbször a látóideg-gyulladás okozta fájdalom akkor jelentkezik, amikor a szemünket hirtelen ide-oda mozgatjuk.

A számfájdalmak kezelése mindig a kiváltó okoktól függnek, ezért sokszor nem elég az otthoni kezelés. Az elhanyagolt szem akár visszafordíthatatlan károsodásokat is szenvedhet, ha nem kezeljük ki a problémát idejében. Ha csak teheted, ne tartózkodj légkondicionált helyiségben, került a kijelzők hosszas bámulását, és legyen nálad a szemtípusodnak megfelelő szemcsepp, ha száraz és érzékeny szemed van. Semmiképp se vedd félvállról az ilyen problémákat, mert mi lehet fontosabb annál, hogy megőrizd látásod?

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek