Holotropikum10 dolog, amit messziről kerülj el a svédasztalos büfék kínálatából!

10 dolog, amit messziről kerülj el a svédasztalos büfék kínálatából!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ki ne szeretné a svédasztalos büfék végtelen kínálatát és kényelmét? Ki ne szeretné az ételek sokaságát, és a különbnél-különb fogások íz kavalkádját? Úgy-e milyen jól hangzik?

Most, hogy így mindenkinek meghoztuk az étvágyát beszéljünk az ilyen büfék árnyoldaláról is, hiszen jócskán van mit kielemezni. Kezdjük rögtön azzal, hogy az ételek egész nap a szabad levegőn vannak, és elkerülhetetlen, hogy szedéskor úgymond „érintetlenül” hagyjuk a tálcán sorakozó finomságokat.

Hogy egy kicsit jobban belemélyedjünk a svédasztalos büfék veszélyeibe, összegyűjtöttük azokat a dolgokat, amiket mindenképp jó messziről kerülj el, mikor a gőzölgő pultok mellett elhaladva tervezgeted, hogy miből és mennyit fogsz szedni:

1. Csírák

A fogyasztásra alkalmas csírák óriási népszerűségnek örvendenek napjainkban, sok szendvics és étel alkotóelemeként felkerülhet a tányérra. Annak ellenére, hogy nagyon vitamindús és friss összetevők, büfében nem ajánlatos a tányérunkra tenni, ugyanis a nedves környezetben könnyedén megtelepedhetnek bennük a különböző kórokozók.

2. Tonhal

Általános figyelmeztetés vonatkozik mindenféle tengeri kajára, mivel könnyen romlanak és nehéz őket frissen tartani. A tonhal különösen kényes alapanyag, mivel jóval alacsonyabb hőmérséklet szükségeltetik a frissen tartásához, mint a többi halfajtának. Nem azt mondjuk, hogy ne kóstold meg, csupán figyelj oda, hogy megfelelően tárolják, szervírozzák-e?

3. Tüsszentés

A legtöbb profi büfés étterem rendelkezik tüsszentést kivédő üveggel az ételek felett. Ám azáltal, hogy kivédi a tüsszentés által a levegőbe kerülő cseppecskéket, igazi gócponttá válik, ha nem tisztítják megfelelőképpen.

4. Majonézes saláták

A majonézes alapú ételek romlanak talán a legkönnyebben, és ha már egy-két órát a szabad levegőn töltöttek, megnövekszik az ételmérgezés esélye. Külön vigyázzunk, hogy csak akkor együnk belőlük, ha jól érzékelhetően hideg környezetben voltak tárolva.

5. Salátaöntetek

Ugyanaz a helyzet, mint a majonézes ételekkel. Inkább válasszunk olaj alapú salátaönteteket.

6. Sushi

Szakértők szerint még a legdrágább sushi-bárokban is fenn áll az ételmérgezés veszélyének kockázata, ugyanis csupa kényes összetevőből áll ez az ázsiai fogás: nyers hal, rizs.

7. Krémes fogások

Legyen szó krémlevesekről, vagy krémszószos tésztafélékről, az étteremben kapható krémes fogások telis tele vannak koleszterinnel és zsírral, amelyek nem esznek jót szívünk egészségének.

8. Édes italok

Tudom, hogy nehéz megállni, hogy ne kóstoljuk végig a különböző színekben pompázó üdítők sokaságát, de gondoljunk csak bele, mennyi cukrot vihetünk be így a szervezetünkbe.

9. Sült ételek

Talán az olajban sült ételek az egyik legkecsegtetőbbek az ilyes fajta büfék kínálatából. De itt is vigyázni kell, ugyanis a nagy tételben készített ételeknél nem jut idő arra, hogy minden egyes kisült darabot jól lecsöpögtessünk és leitassuk róla a felesleges olajat.

10. Az eszközök, amivel te is szedsz magadnak az ételből

Gondolj csak bele, előtted hány ember fogta meg azt a meregető kanalat… Ezzel még annyira nem is volna baj, ám a higiéniai nem mindenkinél jelent egyformát, így van, aki akár piszkos kézzel is képes megfogni az evőeszközöket, amelyek visszakerülve az ételek tálcájába, gócpontot alakítanak ki.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek