Kuriózum10 dolog, ami eddig jó volt 2020-ban

10 dolog, ami eddig jó volt 2020-ban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem! Nem akarjuk hallani, hogy ezt az évet a koronavírus tönkretette és semmi jó nem volt benne! Ideje, hogy egy kicsit leporoljuk magunkról a sok keserűséget, bosszúságot és megnézzük azokat a dolgokat, amiknek jó hozadéka is lehet.

1. Többen igyekeztek helyi termelőktől vásárolni

Az utazási korlátozások, karantén valahogy arra késztetett, hogy a legrövidebb utat válasszuk az élelmiszerboltokig és a hozzánk legközelebbi közértből, piacról vásároljunk. Ez pedig azzal járt, hogy a helyi termelőket sem kerültük el olyan gyakran, mint azelőtt. A sarki bolt, a kis zöldséges vagy éppen saját kertünkben megtermett finomságok nagyobb fontosságot nyertek és többször kerültek asztalra.

2. Elővetted a rég elfelejtett házi recepteket és többször evett együtt a család

Emlékszem, volt egy pár hét a nyár elején, amikor hirtelen mindenkiből pék lett, és mindenki a kovászos vagy kovásztalan otthon sütött kenyerét szeletelte a családnak. De annak még jobban örvendtem, hogy a család apraja-nagyja segédkezik a nagy sütés-főzésben és együtt is ül asztalhoz a család.

3. Többször feküdtél le úgy, hogy a szeretteidre gondoltál

Az elmúlt fél év bizonytalansága, kiszámíthatatlansága talán arra kényszerített, hogy többet gondolj azokra, akik fontosak neked. Jobban igyekeztél megóvni őket, gondoskodni róluk, a javukat akartad és a legjobbakat kívántad nekik. Reméljük meg is őrzöd ezt a jó szokásod!

4. Átrendeződött a kapcsolatod a barátaiddal

A sörözések, a kerti partik vagy a kávézásokat felváltották a meghittebb, segítő és támogató beszélgetések a jelenről, a félelmekről, arról, ami összeköt és fontos. Más szóval szorosabb és bensőségesebb kapcsolatot ápoltok. Sőt! Jelentősen megváltozott a kapcsolatod azokkal az emberekkel is, akik eddig lehet, hogy egyáltalán nem érdekeltek. Többet figyelsz az idősekre, azokra, akik egyedül vannak, a betegekre, rászorulókra. Talán most végre megtanultad már azelőtt felajánlani a segítségedet, még mielőtt kérik! Ezt a jó szokásodat is megéri tovább ápolni!

5. Könnyebben megválasztod, hogy milyen híreket olvasol – vagy nem olvasol

Természetesen nagyon fontos tisztában és képben lenni azzal, ami a világban történik. De mostmár talán könnyebben megtanulod, hogy melyik az az információ, amivel az elmédet szeretnéd táplálni. Biztos vagyok benne, hogy többször is megtörtént, hogy olvasmánynak inkább egy könyvet választottál. Hiába is titkolod, úgyis tudom mennyire jól esett tinikorod régi házi olvasmányait újraolvasni!

6. Jobban odafigyeltél az otthonodra

Nehéz is lett volna nem odafigyelni rá, amikor jelentősen több időt töltöttél otthon, mint azelőtt. Volt időd bőven szemügyre venni melyik szobára férne rá egy új festés, hol kell megigazítani a meglazult csavart, de a legfontosabb, hogy volt időd megszabadulni egy csomó fölösleges régi kacattól, amit már évek óta kerülgettél. Más szóval felfrissítetted az egész otthonodat, helyet teremtettél új energiáknak. Ügyes!

7. Újra felfedezted környéked szépségeit

Tudom, hogy nagyon rosszul esett lemondani arról a külföldi útról, amit már hónapok óta terveztél, de emlékezz csak vissza, mennyire meglepődtél, amikor az esti sétád alatt észrevetted, hogy új játszótér épült a szomszéd utcába és nem is tudtál róla! A sok külföldi nyaralás el is vette a figyelmedet arról a szép tisztásról az erdőben, a városod mellett, ahova egykoron szüleiddel, gyerekként jártál utoljára. Arról nem is beszélve, milyen gyönyörű középkori templom és várfal van a szomszéd faluban! Jártál már ott?

8. Törekedtél tudatosabban odafigyelni az egészségedre

Remélhetőleg rájöttél arra, hogy a testi-lelki egészségedhez aktívan hozzájárulhatsz azáltal, hogy tudatosan döntesz az egészséged mellett. Lemondtál már a dohányzásról? Végre! Kevesebb feldolgozott élelmiszert eszel? Időben lefekszel? Tökéletes! Csak így tovább! Az apró lépések, amiket eddig megtettél, hamarosan meghozzák a gyümölcsöt.

9. Megtanultad tudatosabban kezelni a szorongásaidat

Nem csoda, hogy a nagy bizonytalanságban és kiszámíthatatlanságban önbizalmunk is megrendül, szembe kell nézni az eddig jól elrejtett félelmeinkkel és életre kelt szorongásainkkal. A kezdeti nehézségek után, elkezdtél tudatosabban keresni és kipróbálni olyan megküzdési stratégiákat, amik leginkább találnak hozzád. Talán belekóstoltál a jógába, különféle meditációs gyakorlatokba, vagy vidám énekszóval tusoltál kedvenc filmzenédre, gyerekeiddel együtt kezedbe vetted a színes ceruzákat, vagy kedvesedet masszíroztad, hogy ő is megnyugodhasson. Ezekre mind szükséged van, fejleszd őket! Ha máris sikerült beleültetni a mindennapjaidba: nyertél!

10. Már közelebb jutottál ahhoz, hogy tudd, mi fontos az életedben

Van úgy az életben, hogy talpunk alól kicsúszik minden biztos talaj és mindent, amit eddig fontosnak tartottunk, elillan, mint a homok a szélben. Munka, anyagiak, kapcsolatok égiekkel és földiekkel hirtelen új értelmezést és helyet kíván találni életünkben. Van, aki elveszíti mindenét és csak a veszteségét mondhatja magáénak. Van aki elveszít mindent, de sose lesz vesztes. Sőt! Semmiben sem szenved se kárt, se hiányt. Hányszor tartottál számadást önmagaddal az elmúlt félévben? Tudom, hogy nem mindig kellemes folyamat, de legalább most egy kicsit közelebb kerültél ahhoz, ami igazán fontos neked.

A 2020-as év felét már magunk mögött hagytuk. Számba vettünk egy pár olyan dolgot, amit a nehéz és új helyzet ellenére is, de hasznunkra válhat. Hidd el, a következő félévben tudatosabban, nyugodtabban telhetnek mindennapjaid, ha ezirányban hozol meg döntéseket. Te milyen jót szeretnél megtapasztalni az év végéig?

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek