Thich Nhat Hanh: 14 buddhista elv, amely minden ember életutazását könnyebbé teszi!

Thich Nhat Hanh buddhista szerzetes 14 elvét ismerheted most meg, amely elkalauzol a harmónia, az önazonosság, és a természet adta gyönyörűségek irányába.

Thich Nhat Hanh az “Interbeing: Fourteen Guidelines for Engaged Buddhism” című könyvében ír az említett 14 elvről, amely azóta rendkívül népszerű lett az internetezők körében, hiszen egy remek összefoglaló, amit az élet működéséről, a harmóniáról, az önismeretről tudni kell.

Thich Nhat Hanh jelenleg dél-nyugat Franciaországban, Plum Village-ben él, ahol tanít, dolgozik, ír és menekülteket fogad be. A buddhista szerzetes eddig több mint 100 könyvet írt.

Íme, a 14 elv!

1. Nem szabad semmit és senkit bálványként imádnod, és egy teóriának se rendeld soha alá magad. A buddhista elvek is csak irányt mutatnak, elkalauzolnak, de közük sincs az abszolút igazsághoz.

2. Ne gondold azt, hogy az a tudás, amellyel jelen pillanatban rendelkezel, állandó és örök érvényű. Kerüld a korlátoltságot, a beteges ragaszkodást, és légy nyitott mások gondolatának befogadására. Készülj fel új ismeretek, tudás befogadására, ami életed végéig tart majd.

3. Ne erőltesd rá senkire a véleményedet, a nézeteidet, még a gyerekekre sem. Ne használd fel ennek érdekében a hatalmadat, a pénzedet, de a propaganda, vagy az oktatás eszközét sem szabad alkalmaznod. Beszélgess az emberekkel, és segíts, hogy ne térjenek rossz útra.

4. Ne fordítsd el a fejed, ha szenvedést látsz. Légy reális, és keress megoldást a rászorulók megsegítésére, legyen az a segítség bármilyen jellegű, így képes leszel mások figyelmét is felhívni az elesettek helyzetére.

5. Ne hajszold a gazdagságot, és ne halmozd egymásra a milliókat, miközben más ember éhen hal. A hírneveddel ne élj vissza, kihasználva, hogy minél nagyobb jólétben élhess. Élj egyszerűen és oszd meg másokkal, amid van, legyen az energia, pénz, vagy egyéb szükséglet.

6. Ne tarts haragot, és a gyűlölettől is szabadulj meg. Tanuld meg csírájukban elfojtani a gyűlölet magvait. Figyelj a légzésedre, hogy legyőzd a benned dúló rossz gondolatokat.

7. Ne vesztegesd hasztalan dolgokra az idődet, hanem koncentrálj tudatosan a jelenre. Légy kapcsolatba minden pozitív, békés dologgal, ami jót tesz a testednek, lelkednek egyaránt. Ültesd el a boldogság, a béke, a megértés magját a szívedbe.

8. Ne ejts ki olyan szavakat, amelyek konfliktust okozhatnak és bomlasztó hatással lehetnek a közösség életére. Igyekezz minden problémát megoldani, minden konfliktust elsimítani, bármilyen csekélyek is legyenek azok.

9. Ne állíts valótlanságokat, csak azért, hogy kedvében járhass valakinek. Ne beszélj olyasmiről, amely gyűlöletet, zavart okozhat az emberekben. Ne ossz meg olyan híreket, amelyekben nem vagy biztos. Ne kritizálj és ítélj el olyan embert, helyzetet, akit/amit nem ismersz. Ha igazságtalanságot tapasztalsz, légy bátor, és emeld fel a hangodat, még ha ezzel veszélybe is sodrod magadat.

10. A buddhista közösséget nem szabad arra felhasználnod, hogy saját vagyonodat gyarapítsd, vagy a közösségből politikai csoportot kovácsolj. Egy vallási közösség minden tekintetben ellen kell álljon az igazságtalanságnak, és azon kell dolgozzon, hogy béke legyen az emberek között.

11. Nem szabad olyan munkahelyen dolgoznod, amellyel ártasz más embereknek. Ne fektess be olyan cégekbe, amelyek rosszul bánnak az alkalmazottaikkal. Olyan állást válasz, amely segít abban, hogy kiteljesedj és amely fejleszti az együttérzésed.

12. Ne ölj és ne is hagy, hogy mások öljenek. Találd meg a módját, hogy megvédd az életet és hogy megakadályozd a háború kirobbanását.

13. Ne kerülj semmi olyannak a birtokába, amely nem a tiéd. Tiszteld mások tulajdonát, és akadályozd meg a lopást, bárhol is légy.

14. Ne élj vissza a testeddel, hanem tiszteld. A tested nem tárgy, hanem igyekezz minden téren megőrizni az egészségét és a harmóniáját.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy az Instagrammon.


Ha tetszett a cikk, nyomj egy Like-ot is.


Comments Closed

Top