KuriózumVilágsiker lehet a magyar találmány - Fürdővíz WC-öblítésre

Világsiker lehet a magyar találmány – Fürdővíz WC-öblítésre

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A fürdővíz 90 százalékát összegyűjtő, és azt a WC lehúzására alkalmassá tévő, Gris elnevezésű magyar találmány nyert díjat Hannoverben az iF Design Award pályázaton.

wc-furdoviz

A találmány Alberto Vasquez, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatója nevéhez fűződik, akinek nem ez az első, nagy visszhangot kiváltó fejlesztése. A találmány a fejlődő országok porblémáira megoldást kereső iskolai feladat keretén belül készült.

A találmány neve egyébként spanyolul van, ami szürkét jelent, és a szürkevízre utal. Magyarországon ugyan bőven van édesvíz, ám sok országban nagyon fontos lenne a vízzel való takarékoskodás. Dél-Amerikában például van elég mennyiségű víz, de a korszerűtlen felhasználás miatt rendkívüli mértékeket ölt a pazarlás, és a készletek nem végtelenek.

A Kolumbiában élők naponta kétszer-háromszor fürdenek a nagy meleg miatt, így nem takarékoskodnak a vízzel. Egy WC lehúzással például 8-10 liter tiszta vizet is elhasználnak. Alberto Vasquez találmánya erre a problémára jelenthet megoldást. A szerkezet a zuhanyzáskor elhasznált vizet négy tartályba gyűjti össze ahelyett, hogy a lefolyóba folyna.

A tartályok egyenként 10 literesek. A berendezés az ún. szürkevíz 90 százalékát képes összegyűjteni, a felülete pedig zuhanyzásra alkalmas. Szürkevíznek nevezzük a kézmosásnál és a mosásnál keletkező víz, ami UV-besugárzással csírátlanítanak, így a WC öblítésére kiválóan használható. Mivel a találmányt nem kell beépíteni, és a gyártási költsége sem nagyon drága, így valószínűleg gyorsabban el fog terjedni a felhasználók körében.

szurkeviz

Print

szurkeviz2

Print

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek