HolotropikumVeszélyek, amelyeket a szénsavas üdítők rejtegetnek

Veszélyek, amelyeket a szénsavas üdítők rejtegetnek

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Valószínűleg sima vizet fogsz inni, ha ezt elolvasod! Ugyanis ha azon sokak közé tartozol, akik egy pohár szénsavas üdítővel nyomtatják el az ebédet, illetve az árkedvezménnyel kapható 2,5 literesekre buknak, jól teszed, ha mielőbb változtatsz az életmódodon!

Fotó: morguefile.com

A szénsavas üdítők amennyire édesek és savasak, épp annyira egészségtelenek is!

Romániában például csak fenyegetett az Egészségügyi Minisztérium azzal, hogy megadózza a gyors-éttermi ételeket és szénsavas üdítőket. Magyarországon azonban 2011. szeptemberétől már be is vezették a törvényt, mely szerint magasabb járulék jár az egészségtelen élelmiszerek és italok ellenében. Ehhez az európai szintű mozgalomhoz már Amerika is csatlakozna, jövő év márciusától, hogy meggátolja a túlsúlyos esetek számának növekedését.

Egyesek botrányosnak tartották a döntést, mások pedig elgondolkodtatónak. De tényleg annyira károsak lennének a szénsavas üdítők, hogy valamilyen módon korlátozni kell azok fogyasztását?

Kutatások, melyek ezt a témát boncolgatják, hetente legalább egyszer zajlanak. És az eredmények egyre hajmeresztőbbek! Az édes ital ugyanis nemcsak elhízást, hanem többféle szervi bántalmat is okozhat!

1. Szívroham a férfiaknál

– 2012. márciusában a Harvard-i Közegészségügyi Iskola egy tanulmányt adott ki, mely szerint napi egy doboz szénsavas üdítő 20%-kal növeli a szívinfarktus kialakulásának veszélyét a férfiak esetében, amennyiben legalább 20 évig folyamatosan ezt fogyasztják. Súlyosabb ennél már csak az lehet, hogy ha növelik a dózist, a kockázat is nagyobbá válik.

Erre a Miami Egyetem kutatói is ráerősítettek az általuk végzett felméréssel, melynek értelmében 40%-kal nőtt az infarktus veszélye annál a 2600 felnőttnél, akik rendszeresen szénsavas italt fogyasztottak.

2. Túlsúlyosság és magas vérnyomás a nőknél

– még mielőtt azt hinnéd, hogy a hölgyek megússzák mellékhatás nélkül, eláruljuk, hogy a szénsavas italok okozhatnak szív- és érrendszeri problémákat a nőknél, még abban az esetben is, ha a fogyasztásuk nem jár meghízással. Azok a hölgyek ugyanis, akik gyakran isznak édes üdítőket, hajlamosabbak arra, hogy a vérükben lévő trigliceridek száma megnövekedjen. Idővel ez ahhoz vezet, hogy az erek falára lerakódik a zsír, a vérkeringés pedig nehézkessé válik.

3. Súlygyarapodás

– a bennük lévő édesítőszerek végett a szénsavas italok rengeteg kalóriát tartalmaznak. Ezek mind fölösleges kalóriák, amelyektől nem fogsz jóllakni, de mérlegen később megmutatkoznak. Napi egy doboz üdítőtől 1 év alatt ugyanis 5 kilót lehet hízni, mivelhogy csupán egy dózisban annyi káros tápérték van, mint egy bő adag egészséges ételben!

4. Törékeny csontok a nőknél

– a szénsavas italok veszélyeztetik a csontok összetételét, vagyis az azokban felszívódó kalcium mennyiségét. Az amerikai Tufts Egyetem 2007-ben kiadott tanulmánya szerint, azok a hölgyek, akik naponta három kólát megittak, sokkal gyengébb csontokkal rendelkeztek a medence tájékán, mint azok, akik másfajta szénsavas üdítőket fogyasztanak. Ennek oka az, hogy a kóla-típusú italok foszforsav-tartalma jóval magasabb, így savasabb jelleget adnak a vérnek is. És hogy a szervezet egyensúlyban maradjon, a csontokból „lop” kalciumot a savas jelleg enyhítésére.

5. Cukorbetegség

– a túlsúlyosság és a cukorbetegség kéz a kézben jár, így nem csoda, hogy az édesítőkkel telenyomott üdítők ezt a betegséget is okozhatják. Az Amerikai Táplálkozási Egyesület 2011-ben kiadott tanulmánya szerint a szénsavas italok növelik az inzulinra való ellenállóképességet, ez pedig a cukorbetegséghez vezet.

6. Problémás fogak

– a Maryland Baltimore Egyetem kutatói 2004-ben arra mutattak rá, hogy nemcsak az édesítők, hanem a szénsavas üdítőkben lévő savak is rongálják a fogak zománcát, így a fogszuvasodás is gyakoribb az efajta italok fogyasztóinak körében.

Nem azt próbáljuk neked bemagyarázni, hogy alkalomadtán egy hideg üdítő megárt az egészségednek! Csupán arra vigyázz, hogy ne ess túlzásba, és fogyassz el litreket naponta ebből a folyadékból. Amennyiben a buborékok nyűgöznek le, igyál ásványvizet. Vagy ha az édes ízéért fogyasztod, válaszd inkább a natúr gyümölcsleveket vagy alkoholmentes koktélokat!

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek