HolotropikumVéletlenül penészes kenyeret ettél? – Ne pánikolj, mutatjuk, hogy mit okozhat!

Véletlenül penészes kenyeret ettél? – Ne pánikolj, mutatjuk, hogy mit okozhat!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A penész szinte bárhol megjelenthet, fürdőben, a szemetesben, akár a matracunkban, de leggyakrabban az ételeink felületén. Penészes élelmiszerrel szinte biztos, hogy mindenki találkozott már életében, és akadhatnak olyanok is, akik már a harmadik falatnál vették észre, hogy kedvenc ételükkel valami nincs rendben…

Véletlenül penészes kenyeret ettél? – Ne pánikolj, mutatjuk, hogy mit okozhat!

De mi történik, ha véletlenül „megesszük” a penészt? Nyugalom, ilyen esetekben nem veszélyezteti semmi sem az életedet, viszont ha kicsit gyengébb immunrendszerrel rendelkezel, akkor a szervezeted erőteljesen jelzi, hogy rossz dolog került be.

Mi történhet legrosszabb esetben, ha például penészes kenyeret ettél?

Ha még időben észreveszed, hogy a kedvenc kifliden penészfolt jelent meg, akkor miért kockáztatnád az elfogyasztását? Az érintett terület kivágása sem tűnik jó megoldásnak, ugyanis a penészspórák, attól függetlenül, hogy nem látszanak, a többi részen is megtalálhatóak. Ha mégis bejut a penész a szervezetbe, akkor az akár allergiás reakciót, vagy légzési problémákat is kiválthat. Ez utóbbi leginkább a penész belégzése által alakulhat ki.

Mi a helyzet a penészes sajtokkal?

A sajtok szerelmesei tudják, hogy penész nélkül a sajtvilág sokkal szegényebb lenne, mint ami. A penész elengedhetetlen a Gorgonzola vagy a Camembert elkészítéséhez, ám ez a fajta penész nemes penész.

Ezzel ellentétben a közönséges penész nagyon gyakran megjelenik a lágy sajtokon, rikotta-sajton, krémtúrókon, ami alkalmatlanná teszi a fogyasztásukat. A Mayo Clinic cikke szerint: „Az ilyen fajta sajtokon megjelenő penész veszélyes. Számos baktériumfajta is megtelepedhet a penészben, mint például az E.coli, szalmonella, brucella vagy listeria.” Ezért jobb ha rögtön a kukába dobod az ilyen tejtermékeket, mert hanem hasmenés és hányinger lehet a vége.

Az olyan félpuha sajtok esetében, mint a parmezán, a penészfolt biztonságosan eltávolítható a sajt felületéről, és attól sem kell tartanunk, hogy a penész behatolt a sajt belsőbb rétegébe. Egyszerűen vágjuk le a penészes részt, és vizsgáljuk meg, hogy máshol még találunk-e foltokat.

Mit tegyünk a penészes élelmiszerekkel?

Azt már mindenki észrevehette, hogy a penész sokkal jobban terjeszkedik a puhább élelmiszerek felületén, mint a kemény élelmiszereken, ezért például a zöldségek és gyümölcsök esetében minimum 3 centivel arrébb ajánlott levágni a penészes részt, így megmenthetjük a még ép részeket. Természetesen az olyan puha élelmiszerek esetében, mint a barack, paradicsom ez nem ajánlott – meg kell szabadulni tőlük.

Amint láthattuk a penész nem minden esetben teszi tönkre az élelmiszereket, de ha egy kicsit is gyanúsnak találunk valamit, vagy megmenthetetlennek, akkor dobjuk ki a kukába, nehogy megfertőzzük önmagunkat és családunkat egyaránt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek