HolotropikumVáratlan felfedezés: a “boldogság gén” csak a nők esetében hatékony

Váratlan felfedezés: a “boldogság gén” csak a nők esetében hatékony

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy amerikai tudós csapat sikeresen azonosította azt a gént, ami az emberek boldogságérzetét váltja ki, de mint utólag kiderült, ez a hatás csak a nőkre érvényes. Talán ez magyarázza, hogy a nők alapjáraton miért boldogabbak, mint a férfiak?

Jól ismert tény, hogy a lelkiállapotunk bizonyos, az agyban fellelhető gének hiányától függően változó, azaz nem mindenki “kapott” azonos mennyiségű “boldogság anyagot”. Egy felmérés során 350 férfit és nőt faggattak boldogságukról, csatolva DNS mintájukat is kartotékjukhoz.

Az állítólagos MAOA gén (amely nagyon aktív és kevésbé aktív formában jelentkezik) érdekes módon azoknál váltott ki magasabb boldogságérzetet, akiknél kevésbé aktív formában jelentkezett, szemben azokkal, akiknél két példányban is azonosították.

A kísérletekben részt vett nők 59% rendelkezett egy példánnyal, 17%-uk pedig két példánnyal az MAOA génnel, a többieknél pedig egyáltalán nem lehetett beazonosítani. Ezzel szemben a férfiak mindegyikénél azonosították a gént, de úgy találták, hogy semmivel sem teszi őket boldogabbá. Dr. Henian Chen, a Dél Floridai Egyetem professzora úgy véli, hogy a férfi hormon, a tesztoszteron talán blokkolja e gén aktivitását.

“A férfiak gyerek és legény korukban a legboldogabbak, ami összefügghet azzal, hogy e időszakokban a tesztoszteron szintjük is alacsonyabb” – nyilatkozta a professzor.

Ugyanakkor a tudósok egy sor kevésbé pozitív hatását is azonosították a génnek, olyanokat, mint alkoholizmusra való hajlam és antiszociális magatartás, de azt is hozzátették, hogy nem ez az egyetlen gén, ami a boldogságérzet kiváltásában közre játszik, de a pozitív életszemlélet, optimizmus és boldogság feltehetően 50%-ban génfüggő.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek