HolotropikumÜlőmunkát végzel? Végzetes lehet

Ülőmunkát végzel? Végzetes lehet

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Azon személyek, akik folyamatos irodai munkát végeznek, és órákon keresztül fel sem állnak a számítógép vagy iratcsomó mellől, nagymértékben ki vannak téve a trombózisnak – állapították meg statisztikus szakemberek, akik a trombózisos megbetegedések és halálesetek növekvő számának okát keresték/keresik.

Fotó: photl.com

A brit Lifeblood Szervezet egy jelentést tett közzé nemrég, amelyből kiderül, hogy napi 10 ember az átlagos elhalálozás a szigetországban a szóban forgó betegség és szövődményei miatt.

Az irodai munkások 75%-a napi 10 órát dolgozik, és sokszor a kötelező ebédszünetet sem tartja be, de mégcsak kávészünetet sem tart – a szigetországi statisztika szerint. Ez a hajtás nagyban növeli a vénás trombózis kialakulásának esélyét.

A trombózis kialakulása

Ülőhelyzetben hosszútávon a kevés vérmozgás következtében vérrögök keletkeznek, mivel ezek nem tudnak feloldódni, vagy tovább folyni a minimális mozgás miatt. Ez önmagában is kellemetlen, gyakran mozgáskorlátozott állapotot idéz elő, de az is megtörténhet, hogy a vérrög apró darabokra szakad, és a tüdőt, vagy a szívet elérve leállítja a szervet – mivel az nem jut vérellátáshoz.

Az adatok alapján csak Nagy Britanniában 3798 személy hunyt el 2010-ben trombózis miatt, és ezek 40%-a 40 év alatti volt.

A tünetek gyakran dudorodott vénákkal jelentkezik, ami a jobbik eset, mert rögtön kezelhető, máskor erős fájdalommal is járhat, de az sem ritka, hogy teljesen tünetmentes marad, és teljesen váratlanul okozhat halált.

A szakértők egyértelműen több mozgást javasolnak (ne sajnáljuk magunktól azt a kis sétát ebédidőben, kávészünetben), valamint a dohányzás teljes elhagyását, zsír és sómentes táplálkozást, mert ezek mindegyike komoly összefüggésben áll a betegséggel.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek