KuriózumÚjfajta unalomtípust fedeztek fel

Újfajta unalomtípust fedeztek fel

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az unalomnak egy új fajtáját azonosították német, amerikai és kanadai kutatók. Az apatikusnak, fásultnak elnevezett unalomra az eddig ismert négy unalomtípus tanulmányozása közben bukkantak rá, és az általános tehetetlenség állapotának leírására használják.

unatkozas

A négy típusok a következők: közönyös unalom, méretezett unalom, feltáró unalom és ellenálló unalom – írja a Daily Mail.

Thomas Goetz tanulmánya a Motivation and Emotion szaklapban jelent meg, amelyben a kutató és kollégái az unalom hétköznapi hatásaira vonatkozó kutatási eredményeiket összegezték. A tanulmányból kiderült, hogy a különböző unalomtípusok eltérő fizikai és érzelmi reakciókat szülnek, a nyugtalanságtól kezdve a szorongáson át egészen a nyugodt lelkiállapotig és a koncentrációhiányig.

A kutatás során 143 tinédzsert kérdeztek a napi aktivitásaikról és tapasztalataikról. Kiderült, hogy az emberek többsége csak egyféleképpen unatkozik, az unalom fajtája pedig az illető személyiségétől függ. A megkérdezett személyek 36 százalékánál az apatikus unalom jegyei nyilvánultak meg, ami a szakemberek szerint magas mutató.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek