HolotropikumÚj lépés az orvostudományban: a tudósok új szervet fedeztek fel az emberi...

Új lépés az orvostudományban: a tudósok új szervet fedeztek fel az emberi testben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tudósok nem gondolták, hogy az orr mögötti orrgarat régió a mikroszkópikus, diffúz nyálmirigyek mellett egy újonnan felfedezett szervet is rejteget, melynek átlagos hossza körülbelül 3,9 centiméter.

A torus tubarius nevű porcdarabon való elhelyezkedése miatt ezt az új mirigyet a felfedező tudósok tubális nyálmirigynek nevezték el. A mirigy valószínűleg kenést és nedvességet biztosít a nyak felső, az orr és a száj mögötti részének – közölték a kutatók szeptember 23-án a Radiotherapy and Oncology c. folyóiratban.

A felfedezés véletlen volt. A Holland Rákkutató Intézet kutatói a CT-vizsgálatok és a pozitronemissziós tomográfia (PET) kombinációját használták PSMA PET-CT a prosztatarák tanulmányozására. A PSMA PET-CT vizsgálat során az orvosok a betegekbe radioaktív glükózt injektálnak a vizsgálat megkezdése előtt, így a páciensekben lévő tumorok fényesen világítanak a képeken.

Kiderült, hogy a PSMA PET-CT vizsgálat során, mind a 100 vizsgált betegben megtalálhatóak voltak ezek a foltok. Ebből arra következtettek, hogy nem valami rendellenességet találtak, hanem valószínűleg egy teljesen új szervet.

Eddig az embereknél három nagy nyálmirigy volt felfedezhető: egy a nyelv alatt, egy az állcsont alatt és egy az állcsont mögött, az arc mögött. Ezen kívül talán ezer mikroszkopikus nyálmirigy létezik szétszórva a torok és a száj nyálkahártyájának szövetében – mondta a tanulmány társszerzője, Wouter Vogel, a Holland Rákkutató Intézet sugárspecialista onkológusa.

„Tehát képzeljék el a meglepődöttségünket, amikor ezt felfedeztük!” – mondta Vogel.

A felfedezés megerősítésére, Vogel és munkatársai 100 beteget tanulmányoztak (közülük 99 férfi esetében a prosztatarákra összpontosítottak), és megállapították, hogy mindegyikük rendelkezik az újonnan felfedezett miriggyel.

Ez a felfedezés viszont fontos lehet a rák kezelésében. Azok az orvosok, akik a betegek fején és nyakán alkalmaznak sugárterápiát a rák kezelésére, ezentúl megpróbálják elkerülni a nyálmirigyek besugárzását – mondta Vogel, mert ezeknek a mirigyeknek a károsodása hatással lehet a betegek további életminőségre.

„A betegeknek gondjaik lehetnek az evéssel, a nyeléssel vagy a beszéddel, ami valódi terhet jelenthet számukra!” – mondta.

Az új felfedezés így kevesebb mellékhatást eredményezhet a rákos betegek számára.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek