KuriózumTudósok szerint, ha sokat stresszelsz hamarabb megőszülsz

Tudósok szerint, ha sokat stresszelsz hamarabb megőszülsz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tudósoknak sikerült bizonyítani azt a tényt, hogy a stresszes életvitel okozója lehet az időnap előtti őszülésnek. Ehhez a szakemberek azokat az őssejteket tanulmányozták, amelyek felelősek a hajszálakban található pigment termeléséhez – írja a The Telegraph.

Mindannyian tudunk példát hozni arra, hogy a stressz milyen negatív hatással lehet az egészségünkre, különösen a bőrünkre, és a hajunkra, mivel külsőleg, ezek láthatóak számunkra.” – nyilatkozta Ya-Chieh-Hsu, a Harvard-i Egyetemen végzett tanulmányvezető professzor nője. Megfigyeléseit a „Nature” magazin publikálta a nagyközönség számára.

„Arra szerettünk volna rávilágítani, hogy e két dolog közötti összefüggés valóban létezik-e, és ha igen, a stressz hogyan képes előidézni változásokat a szövetekben. Kíváncsiak voltunk, hogy valóban okozója lehet az őszülésnek?” – nyilatkozta a professzor hölgy.

Eredetileg, a tudósok azt feltételezték, hogy az őszülésért az immunrendszer tehető felelőssé, amely megtámadja a hajszálak pigmentációját biztosító sejteket. Az állatkísérletek viszont erre rácáfoltak, hiszen az egereknél az „elnyomott” immunrendszer esetében is bekövetkezett az őszülés.

Miután minden más lehetőséget kizártak, a tudósok figyelme a szimpatikus idegrendszerre terelődött. Megfigyelték, hogy stressz esetén a szervezetben noradrenalin szabadul fel, amely hatást gyakorol a hajszálakat színező sejtekre.

A tanulmány készítői azt remélik, hogy munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy megismerjük a stressz egy újabb, az emberi szervezetre gyakorolt negatív hatását.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek