HolotropikumTudósok magyarázzák el, mi is történik a szervezeteddel, ha túl gyorsan eszel!

Tudósok magyarázzák el, mi is történik a szervezeteddel, ha túl gyorsan eszel!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Valljuk be, hányszor volt már olyan, hogy a munkából hazaesve, farkaséhesen nekiálltunk a hűtőszekrénynek, és amit csak találtunk benne azt gyorsan mind felfaltuk…

Tudósok magyarázzák el, mi is történik a szervezeteddel, ha túl gyorsan eszel!

Az ilyen, hirtelen a gyomorba kerülő, nagy táplálékmennyiségnek iszonyatosan sok rossz hatása van a szervezetre nézve! Most ezekből válogattunk, és mindenkit arra biztatunk, hogy lassan táplálkozzon és jó alaposan rágja meg az ételt, még akkor is ha már órák óta az evésen jár az agya, olyan éhes.

A Hirosimai Egyetem kutatócsoportja 2017-ben hozott nyilvánosságra egy olyan tanulmányt, melyben bebizonyították, hogy az evés gyorsasága és a metabolikus szindróma kialakulása összefügg!

Mi is a metabolikus szindróma?

Egy olyan összetett anyagcserezavar, mely magába foglalja a magas vérnyomást, magas vércukorszintet, sörhas kialakulását, magas koleszterinszintet. Ezek miatt a metabolikus szindróma növeli a szívbetegségek, stroke és diabétesz kialakulásának kockázatát.

Térjünk csak vissza a kutatáshoz, melyet 1083 résztvevővel végeztek el, és a résztvevők átlagéletkora 51.2 év volt. Az alanyokat az alapján osztották 3 kategóriába, hogy bevallásuk szerint milyen gyorsasággal szoktak táplálkozni: lassan, normál módon vagy gyorsan.

5 évnyi megfigyelés és tesztelés után mindegyik csoportról megállapították, hogy melyik hajlamosabb a metabolikus szindrómára:

  • a gyorsan táplálkozók 11.6%-ban hajlamosak;
  • a normál módon táplálkozók 6.5%-ban;
  • a lassan táplálkozók 2.3%-ban;

„A lassú táplálkozás lehet, hogy áldozatokkal jár, de életmód változtatással könnyedébben megelőzhető a metabolikus szindróma. Amikor az emberek gyorsan habzsolnak, hajlamosabban a túlevésre, hiszen nem érzik a teltségérzetet. A túlevés glükóz ingadozást idéz elő, ami inzulinrezisztenciához vezet.” – nyilatkozta Takayuki Yamaji, a Hirosimai Egyetem kutatóprofesszora.

A táplálék alapos megrágásával sok tehertől megszabadítjuk a gyomrunkat. Először is mechanikailag szétdaraboljuk az ételt, másodsorban a nyálban található enzimek már megkezdik a kémiai lebontását a tápláléknak.

Hogyan lassíthatsz az étkezési szokásodon?

  • Egyél kellemes környezetben, minimális zavaró tényezővel.
  • Egyél magas rosttartalmú ételeket, mert azok több rágást igényelnek (friss gyümölcsök, zöldségek).
  • Rágás közben tedd le az kezedből az evőeszközt.
  • Próbálj rágás-számot beállítani minden egyes falatra.
  • Kis tálba szervírozd az ételt és használj kisebb evőeszközöket.
  • Ha elkapna a hév, és nekilátnál a zabálásnak tedd le az evőeszközöket és végy pár mély levegőt.
  • Próbálj meg egy étkezést 20-30 perc alatt befejezni.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek