Egy vérminta alapján elvégezhető gyorsteszt lehet a megoldás tízezrek életének megmentésére.

Brit kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy az eljárás több mint négy évvel, röntgenfelvételeken való megjelenése előtt kimutathatja a tüdőrákot, és ez nagymértékben csökkentené a dohányosok elhalálozási arányát. A tanulmányt a St. Andrew Egyetem tudósai készítették 12.200 ember vizsgálatával, és megállapították, hogy a vérvizsgálat segítene a tüdőrák korai szakaszában történő diagnosztizálásában, amikor a betegség még kezelhető.

A vérvizsgálat, mely segíti a tüdőrák korai felismerését

A fent említett tanulmányt a Tüdőrák Világkonferenciáján mutatták be Barcelonában. A kutatás szerint, a vérvizsgálatot elvégző páciensek 41%-a esetében, az ezt követő CT vizsgálat I. és II. stádiumban lévő tüdőrákot mutatott ki. Ezekben a stádiumokban, a daganatok még kezelhetőek voltak. Ellenben azon pácienseknél, akiknél az első panaszokat követően végeztek CT vizsgálatot, csak 27 % esetében diagnosztizáltak még kezelhető stádiumokat.

A szakértők ennek fényében rávilágítottak arra, hogy a korai diagnosztizálás elengedhetetlen a túléléshez, mivel lehetővé teszi a gyorsabb kezelést, jobb eredményeket, ezáltal alacsonyabb halálozási arányt eredményezve. A tanulmányban részt vevő, és a vérvizsgálatot elvégző 6.087 személy közül, 17 páciens halálozott el két éven belül. Abból a 6.121 páciensből, akik viszont nem végezték el a vizsgálatot, 24 személy halálozott el, ami egy 29 %-os különbséget jelent.

Hogyan is működik ez a teszt?

A teszt a rák elleni védekezés részeként előállított antitestek meghatározása alapján működik. Minden ráktípus esetében, az antitestek kissé eltérnek egymástól. Tüdőrák esetében a teszt hét különböző antitestet választ ki.

„Ez a felfedezés, eredményeit tekintve, mérföldkőnek számít a tüdőrák korai felismerésében, bizonyítva azt, hogy egy egyszerű vérvizsgálat, amelyet számítógépes tomográfia követhet, növelheti a betegség korai szakaszban történő diagnosztizálását, és ez által a betegek túlélési esélyeinek az aránya is jelentősen növekszik.”– nyilatkozta a Daily Mail számára Frank Sullivan tanulmányvezető, a St. Andrews Egyetem professzora.

A kutatók úgy vélik, hogy hasonló eredmények a jövőben más ráktípusok esetében is megjelennek, beleértve az emlő-, prosztata-, máj- és petefészekrákot.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.