KuriózumTudd meg, mit jelképeznek a rózsák színűk szerint, hogy felfedezd a rejtett...

Tudd meg, mit jelképeznek a rózsák színűk szerint, hogy felfedezd a rejtett üzenetüket

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A rózsa, az egyik legkedveltebb virágfajta, melyet minden szerelmes pár tagja szívesen ajándékoz egymás számára. A menyasszonyok is előszeretettel választják ezt a virágot csokruk ékesítésére, de ugyanakkor ott találjuk akár a lakások díszítő elemeként is.

Tudd meg, mi a rózsák jelentése színűk függvényében, hogy felfedezd a rejtett üzenetüket

Tekintsünk egy kicsit vissza a rózsa legendájára!

Az évszázadok során, minden civilizáció megalkotta a rózsáról, és annak megjelenéséről szóló legendáját. A görögök szerint, az első rózsát Aphrodité ajándékozta fiának, Cupidónak, az íj és a nyíl mellé. A muzulmán hit szerint, a rózsa nem más, mint Mohamed próféta könnye, míg a hindu vallás azt tartja, hogy Brahma, a világ teremtője, a rózsából alkotta meg Lakshmit, Vishnu Isten egyik feleségét. A rómaiaknak is megvolt a saját verziójuk, és a rózsa köré szervezték ünnepüket, a Rózsák Ünnepét. Ennek az ideje mindig tavasszal volt, és célja az ősök emlékének megünneplése volt, amikor is rózsaszínű rózsákból készített koszorúkat helyeztek el a sírokon. A későbbiekben ebből az ünnepből alakult ki a keresztény egyház egyik nagy ünnepe, a Pünkösd.

Nézzük akkor, milyen jelentéssel bírnak a különböző színű rózsák!

A vörös rózsa az első helyet foglalja el a közkedveltségi listán úgy a nők, mint a férfiak körében, mellyel szívesen ajándékozzák meg egymást. E virág szimbólumával gyakran és szívesen éltek a költők, írók és az egyes művészetek kedvelői, hogy kifejezésre juttassák általa érzéseiket, gondolataikat. A vörös rózsa jelentése a „szeretlek”, és a régi időkben kultúrától függetlenül a szerelem istennőjének jelképe volt. Mi több, ezt a virágot használták a házasságkötési ceremóniák díszítő elemeként is.

A rózsaszín rózsa a gyengédség, a finomság jelképét hordozza magában, tehát ha egy ilyen színű csokrot kapunk, biztosra vehetjük, hogy átadója csodálattal adózik számunkra.

A fehér rózsa elsősorban a tisztaság jelképe, de jelentése széles körű: a megbecsüléstől, a reményen át, a reménytelenségig, mindent magában hordozhat egyszerre.

A sárga rózsa a közel keleten vált ismertté a XVIII. században és jelentése változó az egyes kultúrák függvényében. Keleten a sárga rózsa a boldogságot, a bölcsességet és a tartós barátságot szimbolizálja, míg Európában inkább negatív jelentés társul mellé, mint amilyen a féltékenység vagy a reménytelen szerelem.

A narancssárga rózsa a vágyat, a szenvedélyt és az izgalmat testesíti meg. Mivel ez a szín a vörös és a sárga kombinációjának eredménye, jelentheti azt is, hogy egy személy, a meglévő kapcsolatot érzelmileg magasabb szintre szeretné helyezni.

A lila rózsa egyike a legritkább színű rózsáknak. Mivel a lila szín mindig is az előkelőségek kiváltsága volt, a lila színű rózsa a megbecsülést és a tiszteletet és a csodálatot jelképezi.

Ezt már olvastad? Válassz ki egy rózsát a 9 közül és olvasd el mit árul el személyiségedről. Meg fogsz lepődni az eredményen!

Mindezek ismeretében legközelebb, mikor rózsát választunk valaki számára, a színek jelentésének tudatában tegyük ezt.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek