HolotropikumTörténelmi felfedezés az orvostudományban. Mesterséges idegsejteket fejlesztettek ki a kutatók

Történelmi felfedezés az orvostudományban. Mesterséges idegsejteket fejlesztettek ki a kutatók

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Brit tudósok olyan mesterséges idegsejteket fejlesztettek ki, melyek beültetése nagy segítség lenne a bénulásos vagy más idegrendszeri problémákkal küzdő betegek számára. Az apró chipek még az Alzheimer-kórban szenvedő betegek esetében is megoldást jelenthetnének – írta a The Guardian brit lap.

A mesterséges idegsejteket arra is lehet használni, hogy az emberi elmét eszközökhöz kapcsolják hozzá – mondták a kutatók. A bionikus neuronok az egészséges idegsejtektől elektromos jeleket fogadnak, majd ezeket feldolgozva új jeleket küldenek a többi idegsejt számára.

Ez a módszer egy új lehetőség lehet a szívelégtelenség azon formájára is, amikor az agyalapi idegi áramkör, az előrehaladott életkor vagy egy bizonyos betegség miatt megsérül, és már nem tudja megfelelően továbbítani a szív elektromos jelzését.

A mesterséges idegsejteket nem közvetlenül az agyba implantálják, hanem egy pár milliméter széles mikrochipbe illesztik be őket, majd ezt az idegrendszerbe helyezik, például az agy és a lábizmok közötti jelek átadására.

„Bármely olyan területen, amely degeneratív betegséget érinti, mint például az Alzheimer-kór esetében, ahol az idegsejtek már nem reagálnak megfelelően az életkor, betegség vagy egy sérülés miatt, egy mesterséges neuronimplantátum segíthet, amely átveszi az érintett idegsejtek munkáját” – mondja Alain Nogaret, a kutatásban résztvevő fizikus.

Az új felfedezés egy nagy mérföldkő lehet az orvostudományban, hiszen egy olyan módszert dolgoztak ki, mely segítségével az apró részletekig reprodukálhatóak a valódi neuronok tulajdonságai. Ezek a mesterséges idegsejtek választ tudnak adni az idegrendszerből érkező elektromos jelekre is.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek