HolotropikumTöbben halnak bele az egészségtelen táplálkozásba, mint a dohányzásba vagy a magas...

Többen halnak bele az egészségtelen táplálkozásba, mint a dohányzásba vagy a magas vérnyomás

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A szegényes, egészségtelen étrend több emberrel végez világszerte, mint a dohányzás vagy a magas vérnyomás!

Egy április 4-én közzétett tanulmány szerint az egészségtelen élelmiszerek fogyasztása több ember életét oltja ki világszerte, mint a káros hatásairól elhíresült dohányzás, a daganatos, vagy a keringési betegségek.

“A szegényes, egészségtelen étrend egy potenciális veszélyforrás, amibe bele is lehet halni” – mondta Dr. Ashkan Afshin, a tanulmány vezető szerzője, a University of Washington, Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) professzor-asszisztense, hozzátéve, hogy azok vagyunk, amit megeszünk, és az elfogyasztott ételek minősége hatással van a különböző korosztályokra egészségére, a várható élettartamra és a gazdasági mutatókra is.

A kutatásokat 2017-ben végezték, több mint 130 szakember, tudós bevonásával, 40 ország adatait kielemezve, az eredményeket április 4-én hozták nyilvánosságra, mégpedig a Lancet orvosi tanulmányok publikálásával foglalkozó szakfolyóiratban.

A felmérések szerint 2017-ben a legtöbb ember halálát a szegényes, egészségtelen étrend okozta, ez 10,9 millió halálesetet jelent, azaz az összhalálesetek 22 százalékát, ezt követi a rák, valamint a 2-es típusú cukorbetegség.

A tanulmányból az derült ki, ahogyan ezt eddig is sejteni lehetett, hogy a lakosság a kelleténél több cukrozott élelmiszert, üdítőt, feldolgozott húsokat fogyaszt, de a sóból is több jut a szervezetbe, mint amennyire szükség lenne. A szakemberek viszont felhívják a figyelmet arra, hogy sok ember étrendjében nem találhatóak meg az egészséges olajos magvak, a hal, vagy a teljes kiőrlésű gabonából készült élelmiszerek.

A kutatásban résztvevő országok lakosai közül legtöbben Üzbegisztánban halnak meg az egészségtelen élelmiszerek következtében, míg Izrael áll a legjobban, ott a legritkább a táplálék szegénysége, rossz minősége miatti elhalálozás.

A tanulmányban a szakértők megállapítják, hogy sürgősen tenni kell valamit, meg kell találni azokat a módokat, amelyek révén hatékonyan vissza lehet szorítani a silány élelmiszerek jelenlétét, fogyasztását, és helyükbe, tápanyagokban dúsabb, egészséges alapélelmiszerek előállítására lehet a továbbiakban a hangsúlyt fektetni, amelyhez a lakosság nagyrésze hozzáfér.

Szóval a dolog egyértelmű: az egészségünket nagyban befolyásolja az étrend minősége, de azért a mennyiségre is oda kell figyelni egyes alkotóelemeket illetően.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek