KuriózumTíz történelmi érdekesség a kávéról

Tíz történelmi érdekesség a kávéról

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

1. A források szerint a kávétermesztés a 15. századi Jemenben indult meg először. Az első kereskedők az etióp Kaffa tartományból szállították a kávécserje termését Jemenbe.

2. Az első rendszeres kávéfogyasztók a jemeni szufi szerzetesek voltak, mivel az ital segített nekik az éjszakai virrasztások során ébren maradni.

3. A legenda úgy tartja, hogy a kávé hatását egy Káldi nevű etióp pásztor fedezte fel először a 9. században, akinek kecskéi rendkívül megélénkültek, miután ettek a kávészemekből.

4. „Az ördög itala annyira finom, hogy csőbe kellene húznunk, és meg kellene keresztelnünk” – ezek állítólag VIII. Kelemen pápa szavai, aki azt követően nyilvánult meg így, miután tanácsadói a sötét erők találmányának aposztrofálták a kávét.

5. Az első európai kávékereskedők a velenceiek voltak a 17. század elején.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

6. A 17. század közepétől Európában a társasági és politikai élet egyik legfőbb színterei a kávéházak voltak.

7. Az angol asszonyok 1674-ben petíciót adtak ki a kávéfogyasztás ellen, mivel megunták, hogy férjeik túl sok időt töltenek a kávéházakban.

8. II. Károly angol király összeesküvésekre alkalmas helyszínnek találta a kávéházakat, és 1675-ben be is tiltotta azokat. A rendeletet azonban a kihirdetés előtt vissza is vonta, mivel miniszterei tiltakozásukat fejezték ki ellene.

9. A közismerten nagy kávé-ínyenc hírében álló Voltaire állítólag akár ötven csésze kávét is megivott egy nap.

10. Az instant kávé forgalmazását George Washington, az első amerikai elnök névrokonának cége kezdte el 1910-ben.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek