KuriózumTíz jó tanács a stabil házassághoz

Tíz jó tanács a stabil házassághoz

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy kapcsolat, egy házasság szükséges, de nem elégséges feltétele a szerelem. Mondhatni a szerelem a belépő egy hosszú távú kapcsolatba, de az érzelmek megléte távolról sem elegendő a stabil jövőhöz. Harriet Lerner, kansasi pszichoterapeuta tíz pontban foglalta össze tanácsait, amelyek megfogadásával sokat tehetünk saját párkapcsolatunkért.

parkapcsolat

Kölcsönös kedveskedés

Ne fukarkodjunk a dicsérő jelzőkkel, naponta legalább két pozitív megerősítést küldjünk partnerünk felé, hogy jól végezte dolgát, milyen csinos, jóképű, vagy milyen finomat főzött. Ezek az apró gesztusok pozitív energiával töltik fel párunkat, aki egy fárasztó nap után így könnyebben túlteszi magát az esetleges napközbeni kellemetlenségeken.

Csak finoman a kritikával

A bírálatnak helye van egy házasságban, ám vigyázni kell, hogy az ne menjen az elismerés rovására. Ne hajtogassuk folyton, hogy mit nem csinál jól a másik, hanem inkább egy jól megválasztott pillanatban, kedves közöljük vele mondandónkat, majd folytassuk más témával.

Hallgassuk meg egymást

A stabil házasság egyik titka, hogy a felek képesek őszinte odafigyeléssel meghallgatni egymás problémáit. Nem az a lényeg, hogy rögtön tanácsok százait zúdítsuk a másik félre, hanem inkább egy öleléssel adjuk párunk tudtára, hogy számíthat ránk.

Koncentráljunk önmagunkra is

Sosem jó jel, ha a házastársak elhanyagolják magukat, és inkább a párjuk kedvében igyekeznek járni. Foglalkozzunk egyébbel is, mint a párunk, családunk, alkalomadtán barátokkal, barátnőkkel töltsünk kis időt, éljünk a saját életünket is, hisz ez is szükséges ahhoz, hogy kiegyensúlyozott házastársak lehessünk.

Tudjunk bocsánatot kérni

Sokszor túl büszkék vagyunk kimondani a bocsánat szót, pedig számos kellemetlen perc, óra megspórolható általa. Tegyük félre büszkeségünket és kérjünk bocsánatot, ha hibásak vagyunk valamiért.

Tartsuk be ígéreteinket

Mindkét fél hajlamos arra, hogy halogassa az előzetesen megígért dolgokat. Ha ez túl gyakran előfordul, bizony felmerülhet a párunkban, hogy nem vagyunk megbízható emberek. Igyekezzünk vállalt ígéreteinkhez tartani magunkat, így számos kellemetlen pillanat elkerülhető lesz.

Csak lazán

Ne akarjunk görcsösen dolgokat, különösen azt ne, hogy működjön a kapcsolat, hisz ezzel messzire lehet taszítani magadtól párodat. Igyekezzünk jól érezni magunkat a bőrünkben, hagyjuk, hogy maguktól történjenek velünk dolgok.

Ne nyújtsuk hosszadalmasra a véleménynyilvánítást

A véget nem érő litániákat senki sem szeretni. Amikor kifejtjük valamivel kapcsolatos véleményünket, azt tegyük röveden, lényegretörően. Ne hangosan, idegesen, hisz az könnyen veszekedéshez vezethet.

Ne engedjünk mindenben

Igyekezzünk rugalmasnak lenni, amikor döntések meghozataláról van szó, de mindenképp ragaszkodjunk saját meglátásunkhoz, ha úgy véljük, az helyes. Aki folyton fejet hajt, ott megbomlik az egymás mellé rendelési viszony.

Álljunk ki magunkért

Ha úgy érzed partnered csúnyán beszél veled, jelezd, hogy szünetet szeretnél tartani, és amíg nem képes tisztelettel folytatni a beszélgetést, akkor folytassátok. Ellenkező esetben viszont zárkózz el a további eszmecserétől.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek