KuriózumTíz dolog, amit naponta rosszul csinálunk

Tíz dolog, amit naponta rosszul csinálunk

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az emberek nagy többsége a napi rutintevékenységek közül sokat hibásan végez a nélkül, hogy tudatában lenne ennek. A kézmosástól kezdve, a légzésen át a széken való ülésig számos olyan banálisnak tűnő aktivitás van, amelyek nem helyes módon való végzése betegségek megjelenését eredményezheti.

gondolkodo-ferfi

Levegővétel: annak ellenére, hogy naponta közel 17 ezer alkalommal veszünk levegőt, a legtöbbször helytelenül lélegzünk. A szakemberek ugyanis azt ajánlják, hogy kevesebbszer vegyünk levegőt és mélyebben lélegezzünk. A hasi légzés csökkenti stresszt, oldja a feszültséget, jótékony hatással van a sportteljesítményre és csökkenti a fáradságérzetet. Az emberek nagy többsége ennek ellenére a borda légzést részesíti előnybe.

Fogmosás: a fogorvosok számos alkalommal hangsúlyozzák, hogy közvetlenül étkezés után ne mossunk fogat, különösen, ha savas élelmiszereket, vagy folyadékot fogyasztottunk, mert az a savak fogzománc károsító hatását segíti elő. E helyett várjunk egy fél órát, vagy időhiány esetén öblítsük ki a szánkat egy pohár hideg vízzel. A fogmosás ugyanakkor legalább két percig tartson, és puha fogkefét használjunk, hogy ne károsodjanak az íny és a fogak.

Zuhanyzás: szakemberek szerint jobb, ha kádban fürdünk, vizet spórolva ez által, hisz egy 20 perces zuhanyzás alatt megközelítőleg 65 liter vizet használunk el, ráadásul a forró zuhany a jótékony hatású baktériumokat is eltávolítja a testről.

Borotválkozás: kutatók állítják, hogy semmi alapja nincs annak a közkeletű felfogásnak, hogy a gyakori borotválkozás sűrűbb szőrzetet eredményez. Borotválkozás előtt ajánlatos megfelelőképpen előkészíteni az bőrt, mivel a penge apró károsodásokat okozhat. Ugyanakkor ajánlatos inkább este borotválkozni, az érzékennyé váló bőrt éjszaka kevesebb külső hatás éri.

Kézmosás: a folyékony szappanok semmivel sem hatékonyabbak, mint a hagyományos kézi szappanok, ráadásul olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek hormonzavarokat okozhatnak és ellenállóvá teszik a szervezetet az antibiotikumokkal szemben. Kézmosás után minimum 15 másodpercig töröljük szárazra a kezünket, ha kézszárítót használunk, akkor legalább 45 másodpercig vegyük igénybe a megfelelő eredményhez.

Étkezés: lehetőleg csökkentsük a túlzott húsbevitelt és a gyorséttermeket is ritkábban látogassuk. E mellett figyeljünk oda az étkezés gyorsaságára, hisz ha túl gyorsan eszünk, a szervezetünk képtelen lesz reagálni arra természetes módon, és előfordulhat, hogy sokkal többet fogyasztunk, mint amennyire valóban szükségünk van.

Sport: az edzések előtti nyújtás káros is lehet, hisz a helyett hogy segítene, átmenetileg gyengíti az izmokat és az izomlázat sem csökkenti. A könnyebb súlyzók emelgetése nem segít a fogyásban annyit, mint a nehezebb súlyzók néhányszori emelgetése, de a túlzásba vitt súlyzózásnak egyáltalán nincs súlycsökkentő hatása. Szakemberek szerint ugyanakkor heti 3-4 alkalommal elegendő sporttevékenységet végezni.

Mosás: a mosógépet érdemes gyakran tisztítani, hisz számos baktérium megragad a belső felületen. Ugyanakkor figyeljünk a mosógép szakszerű használatára is, hisz a túl sok, vagy túl kevés ruha befolyásolja a mosás minőségét, és a készülék megfelelő működését.

A széken való ülés: a napi több órán át való egy helyben való ülés jelentősen csökkentheti az életkilátásokat, hisz cukorbetegséget, és/vagy szív- és érrendszeri betegségeket eredményezhet. Az azok esetében is érvényes, akik rendszeresen sportolnak. Ezek megelőzésére ajánlatos, hogy használjunk ki minden alkalmat az állásra és a sétálásra.

Alvás: életünk közel kétharmadát átalusszuk, így joggal gondolhatjuk, hogy ez esetben nem hibázhatunk. Pedig igen. Szakemberek szerint mind a túl sok, mind pedig a túl kevés alvás számos betegség forrása lehet, és az életkilátásokat is csökkentheti. Fontos, hogy időben lefeküdjünk, és a pihentető alvás érdekében száműzzük a hálószobából a televíziót és a számítógépet, valamint kapcsoljuk ki a telefonjainkat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek