LélektárTest és testtudat - dióhéjban

Test és testtudat – dióhéjban

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Ez az emberbőr, amibe belebújunk születéskor, egyedi, ránk van szabva, „az én testemre szabott test”, más testre kizárt, hogy találjon, de nem is adnám oda (legalábbis én nem cserélnék). Amikor megnövünk velünk nő, átalakítja önmagát, bonyolult sejtrendszerek, szervek, szövetek, kusza hálózatok, folyadék, nedvek adják átlagát, éjjel-nappal velünk van, végzi a dolgát, és, ami a legfontosabb: valamilyen módon, de beszél hozzánk. S nemcsak azt mondja, hogy adj ennem, innom, mosdass meg, fésülj meg, hanem azt is, hogy „pihennem kell”, „állj le az evéssel, ivással, bántasz”, „fáj”.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Testtudat

Még kisgyerekként alakul ki bennünk a testtudatunk, vagyis az, hogy rájövünk, hogy van egyáltalán egy testünk, ami a külvilágtól elhatárol. A kisgyermek hirtelen észreveszi, hogy vannak ujjai, s képes órákat bámulni s csodálni azokat a fura kinövéseket a kezén, csodálkozva bámészkodik a tükörben, ha meglátja önmagát, majd később megtanulja hol a szeme, hány szeme van, hol a szája, a füle, a haja, a lába, a keze, s persze aztán rájövünk, hogy mi a különbség fiúk és lányok között, kisfiúk vagyunk-e vagy kislányok-e. A második váltás az serdülőkorban megy végbe, mert testünk átváltozik, ezzel az újan átalakult testtel is meg kell barátkozni, el kell fogadni. Felnőtt korra ezek a váltások, ezek az átalakulások már könnyebben mennek, sokszor nem is vesszük figyelembe, csak azon kapjuk magunkat, hogy hú, de megráncosodtam, mekkora pocakom lett, talán meggörbült a hátam, a látásom sem a régi, nem bírom úgy a fizikai munkát, mint azelőtt.

Lássuk csak, mire is jó egy test – és az első, amivel kezdeném az nem más, mint megérinteni egy másik testet, közelebb kerülni egy másik testhez. Gondoljunk csak anyánk érintésére, ő érintett meg először. Az érintés az elsődleges azon kifejezésmódok közül, amelyik növelik testtudatunkat. A szülői érintés, szerettei érintése elengedhetetlen egy kisgyerek számára abból a célból, hogy szeretve érezze magát és egyben egy mély kötelék, ami kiérdemelt helyet biztosít neki a világban.

Az érintésnek is több formája van és minden érintésnek meg van a maga ideje. Gyermeket nem szabad szexuális értelemben megérinteni, ennek nincsen helye, sem a durva, fizikai érintésnek, hisz ugyebár egy pofon, egy verés is az érintésnek egy formája, sajnos sokan nem tudják, de a durva, fizikai bántalmazás nem emberhez méltó. Ezek az érintések nagyon rosszul esnek, fájnak. Egy nőt sem mindegy hogy a szeretett férfi érinti meg vagy egy taszító, agresszív idegen.

Szerelmünk érintése feltölt, igazándiból a szerelem idején is meg kell ismerje az ember a testét újból, sőt, szerelme testét is, kialakul egy mély intimitás, meghittség, olyankor is bontakozik ki belőlünk a hús-vér nő és férfi. A szerelmesek suttognak egymásnak, rengetek időt szánnak testük megismerésére, érintésére, simogatására, a szexualitás örömei és megélése, lényünk, valónk kifejezése szex, szeretkezés által is, emberi életünk szerves része.

Ezenkívül, testünkkel képesek vagyunk a helyváltoztatásra, tudunk járni, utazni, így kapcsolatot tartani fenn embertársainkkal, újat felfedezni, táncolni, megölelni szeretteinket, együtt lenni, eltudjuk tartani magunkat, dolgozunk, tudunk beszélni, ha kell „test beszélni”, és sorolhatnám a végtelenségig, hogy mennyi lehetőséggel élhetünk, egyáltalán csak annak köszönhetően, hogy van testünk.

Fotó: Flickr.com
Fotó: Flickr.com

Te egyáltalán tudatában vagy a testednek?

Végy elő egy tükröt. Nézd meg magad benne – lásd magad benne! Amit látsz, az a te tested. Ott az orrod, lehet, hogy egy kicsit görbe vagy az az érzésed, hogy olyan hosszú, hogy belelóg a szádba – a tied. Lásd a szemed, a kis ráncokat mellette, a szép szemöldököd, a nagy homlokod, az orcáidat, azt a kis anyajegyet az álladon, figyeld meg jól, hogy milyen színű a bőröd, simogasd meg, érintsd meg, milyen érzés megsimogatni, megérinteni az arcod, az ajkad, azokat a fáradt szemeidet, az állad, a füleidet – a tied. Adj hálát érte. Milyen gondolatok jutnak eszedbe, mikor így az arcodat nézed, s szemedbe nézel? Ne állj meg elemezni egy gondolatot sem, vedd tudomásul, hogy most ez jutott eszedbe, s figyeld tovább az arcod. Majd ugyanígy figyeld meg nyakadat, mindkét karod, kezed, mindkét melled, mellkasod, hasad, nemi szerved, lábaidat, térded, egészen a legkisebb lábujjaidhoz, semmit se hagyj ki. Ha van párod, érdemes ezt a gyakorlatot együtt végig csinálni. Még a műtéti hegeidet sem, ha vannak, anyajegyeket, régi sebhelyeket, vagy mostani sebeket, ha már nincs meg egy testrészed (például kezed, lábad, melled, stb. műtét vagy baleset után), minden rendben van, mert ezt a TE TESTED, senki másé, téged szolgál, veled van még mindig.

Ha van egy nagyobb tükröd, állj meg előtte egy pár percig, nézd végig magad benne, amit látsz az a te tested. Csakis a tied. Annyi ideje veled van, ugyanúgy, mint a lelked, eltűr hideget, ha muszáj, éhséget, szomjúságot, fájdalmat, ha kell, segít kifejezned vele azt, amit érzel, azt, hogy szeretsz, hogy vágysz, hogy emberből vagy. Büszke lehetsz a testedre s hálás. Meg is köszönheted neki, hogy egyáltalán van és, hogy gyönyörű, megismételhetetlen. Nagyon furán is nézne ki az emberiség, ha minden nő 175 cm magas lenne, 50 kg, a standard 90-60-90 méretekkel, a férfiak meg 180 cm magas, kigyúrt pasasok lennének, nem öregedne meg senki, nem változna senkinek a külseje, nem szívesen élnék egy ilyen indigó világban.

Gondoltál valaha arra, hogy mi az, amiben segít neked a tested ebben a világban, hogy jobban kifejezhesd magad, lényed, valód? Mi az, amit szeretnél a testednek elmondani vagy megköszönni? És mi az, amiben korlátoz, megakadályoz?

Születésünkkor „emberbőrbe bújunk”, becses megbízatásba kapunk egy testet, hogy boldogulni, élni tudjunk ebben a fizikai világban. Csak úgy simán az érzelmeink, vágyaink, igényeink, szükségleteink, önmagunk megtapasztalása, beillesztése a fizikai világba elég nehézkes lenne egy megfogható test jelenléte nélkül.

Rengeteg testtudat növelő gyakorlat létezik szerte a világban (különféle meditációs gyakorlatok, belső utazás, stb.), amit most nem is szeretnék külön-külön említeni, mert mindegyiknek ugyanaz a lényege: megismerni testünket kívülről-belülről, megfigyelni testünk reakcióit a különböző érzelmeinkre, érzéseinkre, mert az élet velünk történik, nemcsak lelkivilágunkban, hanem testi szinten is folyamatosan az élet megnyilvánulásának részei vagyunk, és önmagunk, létezésünk megnyilvánulásához is elengedhetetlen. Nagyon sokszor testi megbetegedéseink jelzések lelkünk részéről testünk által, de sajnos sok esetben, már túl későn veszünk tudomást róluk, pedig másképp is lehetne. Ezért is érdemes tudatában lennünk testünknek.

Birtalan Katalin

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek