KuriózumTeljesítették a 28 éves krónikus fáradtság szindrómában szenvedő nő eutanázia kérelmét -...

Teljesítették a 28 éves krónikus fáradtság szindrómában szenvedő nő eutanázia kérelmét – Ez volt az utolsó üzenete!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A 28 éves Lauren Hoeve január 27-én halt meg, miután elfogadták eutanázia kérelmét, de alig néhány órával korábban még egyszer, utoljára mosolyt csalt több ezer ember arcára, akik követték őt a közösségi médiában.

A holland nő évek óta szenvedett krónikus fáradtság szindrómában (más néven myalgiás encephalomyelitis), ami ismeretlen mechanizmusú, komoly, krónikus betegség. Fő jellemzője a súlyos testi-szellemi kimerültség érzése, ami pihenéssel sem enyhül.

Lauren rendszeresen osztott meg frissítéseket az állapotáról a blogján, valamint a Twitteren, és január 27-én megosztotta az utolsó üzenetét, amiben elbúcsúzott a követőitől – írja a Yahoo News.

„Ez lesz az utolsó tweetem. Köszönöm a szeretetet, amit mindannyian mutattatok. Megyek, pihenek még egy kicsit, és a szeretteimmel leszek. Élvezzétek az utolsó morbid mémet tőlem” – írta egy fotó kíséretében, amin egy napszemüveges kisgyerekes és egy orvos látható, amint éppen mindketten feltartják a hüvelykujjukat, jelezve, hogy minden rendben van.

A képaláírás pedig a következő: „Én, amikor végrehajtják az eutanáziát.”

Lauren utolsó bejegyzése – Fotó: X/@dutchlauren

A bejegyzés rendkívül népszerű lett Lauren követői között, és többen is jókívánságokat küldtek neki búcsúzóul.

Lauren ugyanakkor a blogján is közzétett egy utolsó üzenetet. „Szeretnék megosztani néhány dolgot, amit az életben tanultam, tippeket, amiket bárcsak én is hallottam volna valamikor. Kezdj velük, amit akarsz, én csak megosztom őket. Ne félj sebezhetőnek lenni, fektess be egy jó matracba és párnába, légy önmagad és vezess naplót” – írta.

A fiatal nő halála után a családja is közzétett egy bejegyzést a közösségi médiában: „Lauren békésen hunyt el 13.55-kor szülei, Leonie és Peter, valamint legjobb barátja, Lau jelenlétében. Szeretnénk megköszönni az együttérzést és a támogatást – Leonie, Peter és Lau.”

Lauren Hoeve-nél 2019-ben diagnosztizálták a myalgiás encephalomyelitist, de korábban autizmussal, szorongással és ADHD-val is diagnosztizálták. A myalgiás encephalomyelitisre gyakran hivatkoznak krónikus fáradtság szindrómaként is, de Lauren nem használta ezt a kifejezést, mivel úgy érezte, nem fejezi ki megfelelően kimerültségének súlyosságát.

Lauren Hoeve – Fotó: X/@dutchlauren

Lauren elmondta háziorvosának, hogy eutanáziát szeretne, aki azt mondta, tiszteletben tartja kívánságát, de pszichés állapota miatt ő nem tudja engedélyezni az eljárást, és más szakértőknek kell meghozniuk ezt a döntést.

Ezután felkerült egy várólistára, hogy szakorvoshoz kerülhessen, de a várakozás a világjárvány miatt a szokásosnál hosszabb ideig tartott. 2023 áprilisában az orvosok végül jóváhagyták a kérelmét.

Az eutanáziáról szóló holland törvény 2002-ben lépett hatályba Hollandiában, és egyértelműen meghatározza azokat a feltételeket, amelyek mellett az orvosok a beteg kérésére engedélyezhetik az eljárást. Minden esetet be kell jelenteni az orvosi felülvizsgálati bizottságoknak. 2022-ben Hollandiában 8720 ember döntött az eutanázia mellett.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek