Ha plusz ízt kölcsönöznél ételeidnek, intenzívebb aromájú főztöt szeretnél, meg kell ismerkedned az aromák nagy mesterével, az ízek istenével és uralkodójával. Meghívunk, vagy inkább kihívunk arra, hogy kóstolj meg egy gerezd savanyított fokhagymát!

fokhagyma-savanyusag
Mi kell hozzá?

¼ kilogramm fokhagyma, 1 nagy piros húsos paprika, 2 csésze fehérbor ecet, 1 csésze fehérbor, ¼ csésze cukor, ½ teáskanál szárított és őrölt mustármag, 1-2 teáskanál szárított csípőspaprika pehely, 1 teáskanál só.

Hogyan készítsd el?

Először is, el kell készítened a csípős levet, amiben a fokhagymák később megérnek. Tedd a csípőspaprika pelyheket, a mustárt, a sót és a cukrot egy 500 grammos befőttes üvegbe, a fehérborral és fehérbor-ecettel együtt. Hagyd 48 órán át a hűtőben, és ha a cukor nem olvad meg, néha-néha rázd meg az üveget.

– Tisztítsd meg a fokhagymát. Bizonyosodj meg arról, hogy egy csepp héj sem maradt a gerezdeken.

– Vágd apró kockákra a húsos paprikát.

– Hagyd, hogy a lé megszálljon, vagyis minden benne lévő fűszernek az üveg aljára kell leülepednie. Egyedül a paprikakockák és a fokhagymagerezdek kell úszkáljanak benne. Ezt követően tedd bele a fokhagymát és a paprikát kisebb üvegekbe. Az üvegeknek színültig kell telniük. Ha kész, töltsd fel őket a lével, de óvatosan, hogy a fűszerek ne csorogjanak át. Azok íze és ereje amúgy is beivódott már a lébe, amivel a fokhagymák is teleszívják majd magukat.

– Csavard rá az üvegek szájára a fedelet, majd helyezd őket fövő vízbe kb. 10 percig. Tárold hűvös és sötét helyen 2–4 hétig, azután máris fogyaszthatod. Ízesítőként bármilyen ételbe belefőzheted, illetve savanyúságként is tálalhatod.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.