KuriózumTe mennyi élelmiszert dobsz a szemétbe?

Te mennyi élelmiszert dobsz a szemétbe?

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Közülünk vajon hányan olyanok, akik egy falatnyi ételt sem dobnak ki a szemétbe? Sajnálatos módon egyre többen tartoznak ezen személyek csoportjába, és az élelem kihajítása lassan minden háztartásban előforduló jelenség.

Fotó: photl.com

Belegondoltál már abba, hogy azzal az élelemmel, amelyet felhalmozol otthon, és ami előbb-utóbb a kukába landol, hány éhes száj lakna jól? A statisztikák szerint, egy országban átlagosan közel 300 tonna élelem kerül a szemétbe évente. Ilymódon, a környezet nemcsak akkor szennyeződik, amikor azokat előállítják, hanem akkor is, amikor a termékek a szemeteskukákba kerülnek.

Fény hiányában az élelmek megromlanak, metángázt termelnek, vagyis azt a gázt, amely a globális felmelegedésért felelős. Mit tehetünk, hogy mindezt elkerüljük, illetve enyhítsük? Csupán annyit, hogy ne pazaroljunk az élelemmel…

* Még mielőtt elmennél bevásárolni, írj össze egy listát azokkal a termékekkel, élelmiszerekkel, amelyek szükségesek a háztartásban. Igyekezz a listához tartani magad, és ne vásárolj olyasmit, amit csak a szemed kíván.

* Sose indulj éhesen a boltba, ugyanis ekkor hajlamos vagy mindenféle zagyvaságot összevásárolni! Ilyenkor olyan termékeket is megveszel, amelyeket amúgy nem szeretsz, ezek pedig végül mind a szemétbe kerülnek. Az éhség ugyanakkor túlköltekezést is eredményez, így a megvásárolt élelem fele szintén a kukában végzi majd.

* Csak annyit tégy a kosárba, amennyit néhány nap alatt elfogyasztasz, és semmiképp sem többet, mert valamennyi termék veszít a frissességéből és előbb-utóbb elromlik. Aztán, vásárolj csak abból, amire per pillanat szükséged van, mert a többi termék mind a polcra fog kerülni, majd megfeledkezel róluk, később meg kidobhatod.

* A hűtőszekrényben tárolt élelmek a legkényesebbek, ezért nem érdemes őket felhalmozni. Ami pedig a frigóba kerül, annak állandó hőmérsékletet kell biztostanod – 1 és 4 Celsius fok közöttit –ahhoz, hogy hosszabb ideid elálljon és frissen maradjon.

* Figyelj mindig oda a termékek szavatossági idejére. És amikor otthon elpakolod őket, rendezd logikai sorrendbe az élelmiszereket. Ha azt hagyod elől, amelyiknek a szavatossága a leghamarabb lejár, azt fogod hamarabb elfogyasztani, így nem is romlik el, és nem is kell kidobnod a terméket.

* Sose végy sokat gyümölcsből vagy zöldségből! Ezekből megéri naponta keveset vásárolni, így biztosan nem romlanak meg. Ha egyszerre többet vásárolsz, fennáll az esélye, hogy mind el kell dobnod azokat, mivel elegendő egy rossz a sok közül ahhoz, hogy a többit is „megfertőzze”.

*Sokan hajlamosak vagyunk a családi kiszerelést leemelni a polcról, mivel úgy árban, mint mennyiségben megéri azt választani. De gondolkozz el: lesz aki mind elfogyassza? Ha előre tudod, hogy csak immel-ámmal eszitek otthon az adott terméket, vagy csak a szemetek kívánja, már nem annyira rentábilis a családi csomagolás mellett dönteni, főként ha úgyis kidobódik.

Jó tanács: inkább sétálj el többször az üzletbe vagy a piacra, minthogy a fölöslegesen megvásárolt termék miatt bosszankodj, ha elromlott.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek