KuriózumSzuper egészséges lila paradicsomot fejlesztettek ki

Szuper egészséges lila paradicsomot fejlesztettek ki

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Lila színű, antioxidánsokban gazdag, gyulladáscsökkentő és rákellenes hatású paradicsomot fejlesztettek ki brit kutatók, akik szerint a lila paradicsom leve igazi csodaszer.

Fotó: John Innes Centre
Fotó: John Innes Centre

A genetikailag módosított lila paradicsomlé hamarosan a boltok polcain is megjelenhet, ha sikerül minden hatósági engedélyt beszerezni – olvasható a Daily Mailben.

A Kanadában üvegházakban megtermelt lila paradicsomból kinyert első 1200 liternyi lé hamarosan meg is érkezik Nagy-Britanniába. Azért volt szükség Kanadában megtermelni a növényt, mert az észak-amerikai országban kevésbé szigorú a génmódosított termékekre vonatkozó szabályozás.

A lila paradicsom az állatkísérletek eredményei szerint a rágcsálóknál lassította a daganatos betegségek lefolyását, mivel a benne található antocianin természetes formában elsősorban a sötét színű bogyós gyümölcsökben, például a kék áfonyában, szederben vagy fekete ribizliben fordulnak elő. A lila paradicsomnak az is előnye, hogy a normál paradicsomléhez képest a lila színű ital kétszer olyan hosszú ideig áll el.

A projektet az Európai Unió támogatja, a lila paradicsomlé szív- és érrendszeri betegségekre, daganatos megbetegedésekre és egyéb krónikus problémákra gyakorolt hatásait pedig további kísérletek során fogják tanulmányozni. Ha minden a tervek szerint halad, két éven belül a kereskedelmi forgalomban is megjelenhet a szuper egészséges paradicsomlé.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek