HolotropikumA szív néma gyilkosa! - Hosszú ideig nem mutat semmilyen látható külső...

A szív néma gyilkosa! – Hosszú ideig nem mutat semmilyen látható külső tünetet

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Nem véletlenül szokás a köznyelvben a magas vérnyomást néma gyilkosnak nevezni, mivel nagyon hosszú ideig, szinte észrevétlenül fejti ki a káros hatását. Nem lehet kívülről látni, nem okoz érezhető, könnyen azonosítható fájdalmat.

A szív néma gyilkosa! - Hosszú ideig nem mutat semmilyen látható külső tünetet

A statisztikai adatok szerint a magas vérnyomás azon érrendszeri betegségek közé tartozik, amely vezeti az elhalálozási okok listáját, ugyanis a világ felnőtt lakosságának 20 százaléka emiatt veszti életét.

A legtöbb esetben a betegségre egy orvosi rutinvizsgálat során derül fény. De vannak, akik már túl későn veszik észre, hogy baj van, csak azt tapasztalják magukon, hogy gyakran vérzik az orruk, reggelente erős fejfájásra ébrednek, szédülnek, és hangokat, zörejeket hallanak a fülükben.

Emellett gyakori tünete a magas vérnyomásnak a fáradékonyság, a szívdobogás, vagy amikor valaki előtt hirtelen elsötétül a világ, és csillagokat lát, de a láb- és kézzsibbadás sem ritka jelenség.

Jelenleg a világon több mint 1 milliárd embernek van magas a vérnyomása, és évente 7 millióan vesztik életüket a betegségben. Egyes számítások szerint 2025-re a Föld lakosságának közel 60 százaléka fog szenvedni a magas vérnyomástól.

Ezt már olvastad? Céklagolyók: megakadályozzák az aranyér, a székrekedés, a visszér és a magas vérnyomás kialakulását!

Az Európai Unióban az elhalálozások 37 százalékát okozza a magas vérnyomás. Főként a rossz minőségű étkezés, a túlzott zsíros és sós ételek, és a mozgáshiány számlájára írható, hogy egyre több azok száma, akik ebben a betegségben szenvednek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek