Sajnos világszerte számtalan kórház kockáztatta és talán még kockáztatja, hogy szénhidrátban és cukorban dús étrendet kínál a daganatos betegségben szenvedő pácienseinek. De mi is ennek az apropója? Előrebocsájtjuk, hogy nem fogsz hinni a szemeidnek…

Emberek milliói nincsenek tisztában azzal, hogy az étrend minősége mekkora befolyással van a fizikai egészségre. Ezt az „általános tudatlanságot” kihasználva, kórházak ezrei kínálnak cukorban gazdag ételeket a rákos betegeiknek, hiszen ők tudják azt, amit sok beteg nem tud: a cukor táplálja és támogatja a daganatos sejtek osztódását és fejlődését – és ezzel máris kialakítják a „visszatérő ügyfelek” körét.

Annak ellenére, hogy a tudomány már a 20. század közepétől – egészen pontosan Otto Warburg rákkal kapcsolatos hipotéziseinek megfogalmazásától – kapirgálja, hogy a daganatos sejtek leginkább a cukor fermentációjából nyerik az energiájukat, világszerte a fejlettebbnek mondható kórházak (főleg Amerika-szerte) olyan cégeket kértek fel a kórházi ételek biztosítására, mint például a McDonald’s. Mondanunk sem kell, hogy ezek az étteremláncok nem dolgoznak egészséges alapanyagokkal.

De szerencsére ez azonban megdőlni látszik, ugyanis a folyton frissülő kutatások révén, az egészségügyi intézményektől megkövetelik, hogy táplálkozási stratégiájukat a bizonyítékon alapuló normákhoz igazítsák.

A legújabb fejlemények alapján, nemrégiben egy forradalmian új tanulmány látta meg a napvilágot, mely a cukrot nem csak a már meglévő rákos sejtek „üzemanyagaként” nevezi meg, hanem a rákképződés elsődleges mozgatórugójaként, azaz a cukor a felelős nagyrészt az eredetileg egészséges sejtekben elkezdődő rákos elváltozások megindításáért.

A tanulmányt a Greenmedinfo önkéntes kutatói publikálták a Journal of Clinic lapban, melyben megfogalmazták, hogy a „szervezetben történő fokozott cukorlebomlás gyakran a rosszindulatú sejtnövekedés egyik kiváltó oka”. Sőt továbbá azt is kihangsúlyozták, hogy „bizonyíték támasztja alá, hogy a fokozott glikolízises aktivitás már önmagában karcinogén folyamatnak tekinthető.”

Ugyanakkor a tanulmány során azt is megvizsgálták, hogy mi lehet az esetleges kimenetele annak, ha drasztikusan visszafogjuk a cukorfogyasztást: „Ezzel szemben a mellrákos sejtek glükózfelvételének kényszerített csökkenése fenotípusos változást eredményezett.” Más szóval, a cukorfogyasztás csökkentett szabályozásával a sejtek rosszindulatú fejlődése visszafordult a daganat kialakulását megelőző állapotba.

Ezek az eredmények miként befolyásolhatják táplálkozási szokásainkat?

Az új tanulmány eredményeinek értelmében tehát, a cukor lehet az egyik elsődleges kiváltó oka a sejtek elrákosodásának, így ha kiiktatjuk az étrendünkből, akár vissza is fordíthatjuk a daganatos folyamatokat. És ez az eredmény miért is olyan nagy áttörés? Első körben mindenképpen a megelőzés szempontjából.

De mi a helyzet a rejtett cukorral?

Jelentős „rejtett cukortartalommal” bírnak a finomított szénhidrátokat tartalmazó termékek, pl. kenyér, tésztafélék, müzlik, ropogtatnivalók stb. Gondoljunk csak bele, hogy nap mint nap mennyit fogyasztunk ezekből a termékekből! Ha ehhez még hozzá jön a színtiszta cukorfogyasztás, máris nagyon magas számot kapunk.

Mit tehetünk?

Egyik megoldásként választhatjuk a ketogén diétát, mely zsír és fehérje központú étrendet kínál, és nagy mértékben visszaszorítja a szénhidrát bevitelét.

De ha tudjuk, hogy a cukor ennyire egészségtelen, mégis miért fogyasztjuk?

Ennek elsődleges oka az, hogy a szénhidrátban gazdag ételek könnyedén függőséget válthatnak ki a szervezetben. Az agy egyik legfőbb tápanyaga a glükóz, és ha ezt megvonjuk tőle, az agyunk egyszerűen „bekattan” és kezdődik a cukor utáni sóvárgás.

Nem csak a sejtek szintjén okozhat gondokat a túlzott cukorfogyasztás, hanem például az endokrin rendszer egyensúlyát is felborítja. A megemelkedett vércukorszint miatt a szervezet inzulin, adrenalin és kortizol hormonokat szabadít fel, hogy megpróbálja újra a normál szintre hozni a vér cukorszintjét.

Végezetül, nem mehetünk el amellett, hogy ne említenénk meg, hogy a cukorfogyasztás mellett még számos rákkeltő dolog, anyag, szokás létezik: kémiai anyagok, sugárzás, krónikus stressz, legyengült immunrendszer, fertőzések, alváshiány, rossz étrend és életvitel. Tehát a rákos elváltozások kialakulása igen komplex és soktényezős folyamat, de ha oda szeretnénk figyelni egészségünk hosszútávú megőrzésére, első lépésként kezdhetjük a cukorfogyasztásra való odafigyeléssel.

Forrás: collective-evolution.com

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.