KuriózumSzenzációs római kori szobor került elő egy londoni építkezésen

Szenzációs római kori szobor került elő egy londoni építkezésen

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egy III. századból származó római kori sasszobrot találtak brit régészek Londonban, a Tower mellett épülő hotel építési munkálatai során – számol be a The Guardian.

Fotó: theguardian.com
Fotó: theguardian.com

A szakemberek szerint az 1800 éves szobor az eddig ismert nagy-britanniai római kori leletek közül a legszebb. Külön örvendetes, hogy a mészkőből faragott, 65 centiméter magas sas szinte tökéletes állapotban maradt fenn, csupán a jobb szárnyából hiányzik egy darab. A régészek ugyanakkor egy mauzóleum alapjait is feltárták az építkezésen, amely a feltételezések szerint egy előkelő római polgáré lehetett. Az építmény a korabeli város falain kívül, az út mentén állhatott.

Művészettörténészek szerint a kígyóba harapó sas a Jónak a Gonosz felett aratott diadalát ábrázolja. A római mitológiában a sas Jupiternek, az ég, a nappali világosság, a vihar istenének, az istenek királyának szimbóluma volt. A rómaiak úgy gondolták, hogy a sasmadár az, amelyik az elhunyt császárok lelkét a mennyországba viszi.

Szakértők szerint a szobor bizonyítja, hogy a rómaiak Rómától távol is őrizték szokásaikat és hitüket. A leletet hamarosan a Londoni Múzeum fogja kiállítani.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek