KoktélSzent László Napok - A Lovagkirály ünnepe Győrben

Szent László Napok – A Lovagkirály ünnepe Győrben

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A Szent László Napok – A Lovagkirály ünnepe Győrben rendezvénysorozat abba a történelmi középkorba repíti a látogatókat, melynek fókuszában Szent László király – a becsületesség, a lovagság, a vitézség megtestesítője – áll.  A Szent László Napok egy középkori időutazás, melyen nemcsak a hajdani város ünnepi eseményeit ismerhetjük meg, hanem a hétköznapok világa, a középkori ember élete is szemünk elé tárul.  A Szent László Napokon szakrális és világi rendezvények, az udvari kultúra jellegzetes rituáléi – lovagi tornák, legendák, misztériumok – színesítik a hangulatot.

A Szent László Napok nyitó programja a több mint 300 főt számláló kosztümös lovasok, zászlóforgatók, hagyományőrző lovagrendek felvonulása, amely a győri Belváros utcáin idézi fel a dicsőséges lovagkort.

A Szent László Napok fő helyszínén, az Aranyparton lovagi táborok, gyalogos és lovas tornák, ügyességi játékok várják a közönséget, de lesz hagyományőrző íjászverseny, párbaj, vívó és ostor bemutató, botvívás és buzogánycsata, sőt kopjatörés is. A Lovagkirály ünnepén az ország hagyományőrző csapatainak részvételével elevenedik meg Szent László Király és a kun vitéz legendájának ütközete. A gyerekeket népi körhinta, interaktív hétfejű sárkány, Zabszalma koncert, tűzzsonglőrök és tűznyelők repítik a középkor rejtelmes világába.

Szent László király nevének napján a győri önkormányzat díszközgyűléssel tiszteleg a lovagkirály előtt, míg a püspökség évről évre szentmisével és körmenettel ünnepli szent királyunkat.

Győrben minden év június 27-én – Szent László napjánünnepi körmeneten hordozzák körbe a helyi Bazilikában található Szent László hermát. A Szent László herma a Szent Korona és a Szent Jobb mellett Magyarország legjelentősebb szakrális emléke. A csontereklyéket László király szentté avatásakor, 1192-ben emelték ki a nagyváradi sírból: előbb egy egyszerű ereklyetartóba, majd a hermába helyezték. A nagyváradi székesegyházból, Náprági Demeter erdélyi püspök 1607-ben hozta magával a hermát Győrbe. Az Európa legszebb hermájának tartott ötvös remekmű az egyetlen hiteles árpád-házi királyábrázolásunk.

A Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtárban A Szent László ereklye vizsgálata és arcrekonstrukciója című kiállításon a Szent László hermával kapcsolatos legújabb kutatásokat ismerhetjük meg.

A Lovagkirály ünnepén Győrben Szent László király csaknem ezer év távlatából üzen nekünk, a középkori fesztivál programjainak sokasága, lenyűgöző díszletvilága, jelmezeinek színes kavalkádja méltán varázsolja el a látogatókat.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek