Csak óvatosan! A smoothiek többségében több a cukor, mint a legnépszerűbb cukros üdítőben!

Szakértők szerint: van olyan smoothie, ami több cukrot tartalmaz, mint egy pohár kóla
Fotó: Pixabay.com

A különféle gyümölcsökből összeturmixolt smoothiek számtalan fontos vitamint és nyomelemet tartalmaznak, de vigyáznod kell, hogy milyen gyümölcsöket keversz össze, mert egyes finomságok, főként a déli, egzotikus gyümölcsök, nagyon sok cukrot tartalmaznak, akár 2,4 grammot a 100 milliliterből, ami több, mint a szintén 100 millilitres kólában lévő cukoradag.

Az egyik legveszélyesebb a gránátalma smoothie, legalábbis erről számolt be a Channel 4 csatorna bevásárlások vizsgálásával foglalkozó, Supershoppers investigation című műsora.

Gyakran hangzik el táplálkozásszakértők szájából, hogy ha összekeversz gránátalmát, áfonyát, és acai bogyót, a világ legszuperebb turmixát kapod. Igen ám, de 250 ml ilyen smoothie-ban 33 g cukor található, 3 grammal több, mint amire egy felnőtt embernek naponta szüksége lenne. Ha 100 ml-re vonatkoztatjuk az adatokat, akkor ennyi smoothie-ban 13 g cukor van. Érdekességképpen 100 ml kólában 10,6 g cukor található.

Anna Daniels dietetikus arra figyelmezteti a fogyasztókat, hogy ésszerűen igyák a smoothiekat, és lehetőleg ne turmixoljanak sok déli gyümölcsöt össze, hanem elég 2-3 fajta, inkább őshonos gyümölcs összekeverése.

Ratula Chakraborty, az East Anglia Egyetem üzletgazdálkodási professzora szerint az üzletekben kapható, dobozos, üveges smoothie-kkal is vigyázni kell, mert a gyártók gyakran olyan hangzatos szavakat tüntetnek fel a csomagoláson, mint a vitalitás, az életerő, vagy a szuperélelmiszer. Viszont ha tudatos vásárló vagy, akkor megnézed, hogy mit tartalmaznak ezek a smoothiek, főként hogy mennyi cukor van bennük – hívja fel a figyelmet a szakember.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.