KuriózumA szakértő szerint egész életedben rosszul készítetted el a teát - ezt...

A szakértő szerint egész életedben rosszul készítetted el a teát – ezt a hibát követted el

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A forró főzetek specialistája nemrég kifejtette véleményét az átlagnépesség teakészítési szokásairól. Nézőpontja szerint, mindannyian rosszul készítjük el a teáinkat, ugyanis nem megfelelő minőségű vizet használunk a folyamat során és emiatt a végeredmény ízélménye is nagyban lemarad a standard elvárásoktól.

A tea manapság már nem csak az angliai szigetország közkedvelt cikke, hanem világszerte emberek millióinak okoz örömet egy-egy gondosan elkészített csészényi tea.

A teakészítés folyamata során azonban nem is gondolnánk, hogy milyen fontos dolgokra kellene nagyobb hangsúlyt fektetnünk.

Mennyi ideig ajánlatos áztatni a teafiltert? A tejet a forró víz hozzáadása előtt vagy után érdemes a teánkhoz adni? Milyen hőmérsékletű az ideális teavíz hőmérséklete?

Ilyen és ehhez hasonló kérdések útvesztőiben találhatjuk magunkat, amennyiben kicsit nyitottabbak vagyunk a professzionálisabb teázás felé.

A nemrég ünnepelt Nemzetközi Teanap alkalmából Samantha Scoles sommeliert kérdezték, hogy mi a tökéletes csésze tea titka? A szakértő pedig lerántotta a leplet a mindennapi hibáinkról!

A szakértő szerint a tökéletes tea titka elsősorban az ahhoz használt víz minőségén múlik. Samantha frissen szűrt vizet javasol az elkészítéshez.

„Amennyiben kicsit magasabb szintre szeretnéd emelni a teázási szokásaidat, akkor az egyik alapvető mozzanat az, hogy fektess nagyobb hangsúlyt a vízre. A csapvíz olyan ásványi anyagokat tartalmaz, amelyek ha túlsúlyban vannak akár meg is módosíthatják a tea ízének végeredményét. A csapvízben található organikus összetevők ráadásul az illatát is befolyásolhatják ezzel is csorbítva a tea ízélményét” – véli a szakember.

„Mivel a tea javarészt vízből áll, ezért nem mindegy, hogy milyent használunk. El sem hinnénk, hogy mekkora hatással bír egy gondosan megválasztott vízalap” – mondja Samantha Scoles.

A frissen szűrt víz által „eltávolíthatjuk a nem kívánatos íz- és illatmódosító molekulákat, egyensúlyba hozhatjuk a víz ásványi anyag tartalmát” annak érdekében, hogy a végeredmény a lehető legtökéletesebb legyen.

Ugyanakkor a víz hőmérséklete sem mindegy. Samantha szerint minden teatípus más és más hőmérsékletű vizet igényel. Zöld tea esetén a tökéletes hőfok 70 Celsius-fokra tehető, míg fekete tea esetén ez 95-98 Celsius-fok körül mozog.

A tea áztatása is kulcsfontosságú!

„A tea kesernyés összetevői már a forró víz ráöntése során kiszabadulnak, ezért ha hosszú ideig hagyjuk ázni, ezek könnyen elnyomhatják a tea más aromáját és édes íztónusát. Amennyiben megfelelő hőmérsékletű vízzel dolgozunk 2-3 perc az ajánlott áztatási idő zöld tea esetén és 3-5 perc fekete tea esetén. Ha gondosan készítjük el a főzetet, meg fogjuk látni, hogy sokkal nagyobb ízélményt kapunk majd cserébe vissza!” – összegzi a szakértő.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek