Kuriózum5 ok, amiért a reggeli kávé jobb választás lehet, mint a tea

5 ok, amiért a reggeli kávé jobb választás lehet, mint a tea

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A kávé és a tea a két leggyakrabban fogyasztott ital a világon. Az emberek többsége reggelente vagy egy csésze kávét, vagy egy csésze teát fogyaszt. Bár természetesen ez preferencia kérdése is, ha a kávét választod reggeli italként, az nem is olyan véletlenszerű döntés, mint gondolnád.

Az alábbiakban bemutatjuk azokat az okokat, amiért a kávé jobb választás lehet reggelente, és mindazokat az előnyöket, amit a fogyasztása jelenthet.

1. A kávé segít az edzésben

Ha szeretsz korán kelni, és egy kis testmozgást végezni, hogy energikusabban induljon a nap, a kávé lehet a megfelelő választás a számodra. Figyelembe véve azt a tényt, hogy a kávé nagyobb mennyiségű koffeint tartalmaz, mint a tea, ez az ital javíthatja a fizikai teljesítményedet, és csökkentheti a testmozgás okozta kimerültséget.

2. A kávé segít koncentrálni

Egy vizsgára készülsz, és koncentrálnod kell a tanulásra, vagy valami más, összpontosítást igénylő tevékenységet kell végezned? Ebben az esetben is a kávé lehet a megfelelő választás! Mivel ez az ital nagyobb mennyiségű koffeint tartalmaz, segít ébernek maradni, így még az éjszakai órákban is képes lehetsz elvégezni a szükséges tevékenységeket. A kávé ugyanakkor abban is segít, hogy a feladatra tudj összpontosítani.

3. Azonnali lendületet ad

A tea koffeint és L-teanint tartalmaz. A teanin segít ellazulni, míg a koffein kölcsönhatásba lép az agyunkban található adenozin-receptorokkal, és csökkenti a fáradtság érzését, vagyis a tea lassabban hat, bár a hatása tovább tart.

Figyelembe véve, hogy a koffein koncentrációja a vérben csak 15 perccel azután emelkedik meg, hogy elfogyasztottuk az italt, nyilvánvaló, miért érdemes inkább a kávét választani a minél gyorsabb hatás érdekében.

4. Segíthet a fogyásban

Egyes tanulmányok azt sugallják, hogy a kávéfogyasztás összefügg az alacsonyabb zsírszinttel, különösen a férfiak esetében. Az állatokon végzett tanulmányok is ugyanezt az eredményt mutatták. Egy másik érdekes tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy a klorogénsav hatékony lehet a testsúly csökkentésére, megerősítve ezáltal, hogy a kávé jó választás lehet azok számára, akik fogyni szeretnének.

5. Csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét

Egy tanulmány szerint a koffein csökkenti a cukorbetegség kialakulásának esélyét. Napi 3 csésze kávé 42%-kal csökkenti a betegség kockázatát. Egy másik tanulmány szintén megerősítette, hogy a kávé csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét.

Nem vagy benne biztos, mit válassz?

Ha inkább a teát szereted, akkor is érdemes megfontolnod, hogy felvedd a kávét a mindennapi rutinodba. De nincs miért aggódnod, a teának is számos jótékony hatása van.

Ha valóban tudni szeretnéd, mi a legjobb választás a számodra, kikérheted egy szakértő véleményét is. Egy táplálkozási szakértő vagy egy orvos is adhat hasznos tanácsokat ebben a kérdésben.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek