HolotropikumA szakemberek szerint ezért kellene több időt egyedül töltened

A szakemberek szerint ezért kellene több időt egyedül töltened

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A tudomány emberei szerint az egyedül töltött idő fontos az egészségmegőrzés szempontjából!

A szakemberek szerint ezért kellene több időt egyedül töltened
Fotó: Pexels.com

Érdemes tisztázni, hogy a magány nem egyenlő az egyedülléttel, mert míg az előbbi egy nyomasztó, gyakran ártalmas lelkiállapot, addig az egyedüllét, vagy egyedül élés egy választott életforma, aminek nincs köze a magányhoz, hiszen az illető rendelkezhet sok baráttal, szeretheti az embereket, de úgy érzi magát jól és nyugodtan, ha egyedül lehet a lakásában.

A tudomány emberei szerint az egészség szempontjából fontos, hogy mindenki képes legyen bizonyos időt egyedül tölteni, mert ezáltal rendeződhetnek a gondolatok a fejében, és az érzelmek a lelkében, ami az egyensúly állapotának fontos tartozékai.

Most lássuk, hogy miért fontos az egészség szempontjából az önmagunkkal töltött idő!

1. Feltöltődést biztosít

A stresszes, feszült, szorongó életforma, ami jelen van az életedben, hosszútávon árthat az egészségednek, ezért szükséges a lazítás, a nyugalom, a pihenés, ami akkor a leghatásosabb, ha egyedül vagy. Ilyenkor az agyad megpróbálja összeszedni magát, rendszerezi a gondolatokat, és megszabadul a fölösleges terhektől, ahogyan a lelked is.

Sherrie Bourg Carter pszichológus szerint, ha az agyad állandóan dolgozik, “be van kapcsolva”, és nincs olyan időszak, amikor lazíthat, az nagyon megterheli az egész szervezetet. Az egyedül töltött idő során az agy pihen, mert kevesebb inger éri, és újra fel tud töltődni. Érdemes ilyen énidő során olvasni, rajzolni, festeni, írni, ami teljesen kizökkent a napi rutinből.

2. Közelebb kerülsz önmagadhoz

A legtöbb ember azt mondja, hogy nincs ideje önmagára, mert annyira elfoglalt, hogy erre már nem jut idő. Ez érthető is a mai világban, de azért törekedni kell arra, hogy mindenki valamennyi időt szakítson magára. Ez azért fontos, mert egy idő után teljesen elszakadhatsz önmagadtól, már nem fogod tudni, hogy ki is vagy valójában, és melyek a céljaid, végül pedig akár mentális problémákkal is szembenézhetsz. Vizsgáld meg az időbeosztásodat, csak van hetente félórád önmagadra!

3. Segít jelen lenni az életedben

Ha kicsit odafigyelsz önmagadra, egy kevés időt egyedül töltesz, akkor képes leszel jobban rálátni a saját helyzetedre, életedre, és felismerve így a problémákat, még idővel reagálhatsz, változtatásokat eszközölhetsz. Használd ki a lehetőségeket, légy bátor, éld az életed úgy, ahogyan szeretnéd. De előbb szakíts időt magadra, beszélgess el őszintén saját magaddal.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek