HolotropikumA stressz 7 jele, amit figyelmen kívül hagyunk

A stressz 7 jele, amit figyelmen kívül hagyunk

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

A stressz hozzátartozik a mindennapjainkhoz – sajnos. Stresszesek vagyunk a munkahelyen, stresszelnek barátaink, családunk. A stressz hatással van a szervezetünkre, és egyik testrészünk sem védett a negatív hatásai alól.

Nem lehetünk teljes mértékben stresszmentesek, hiszen egy kis stressz hasznos. Egy „küzdj vagy menekülj” helyzetben, a stressz megengedi, hogy döntést hozzunk, bizonyos negatív cselekedeteket elkerüljünk, és segít megküzdeni egy nagyon nehéz helyzettel. De a túl sok stressz szorongáshoz, szívbetegséghez, fejfájáshoz, emésztési zavarokhoz, álmatlansághoz, és figyelemzavarhoz vezet. A túl sok stressz nem jó dolog.

Íme hét jele annak, hogy túl stresszeled magad és nem is tudsz róla:

1. Emésztési zavarok

Az egészségügyi szakemberek szerint szoros kapcsolat van agyunk és emésztőrendszerünk között. Ez többek közt azt jelenti, hogy a stressz a gyomrodon bosszulja meg önmagát. Ha emésztési gondjaid vannak, azért lehet, mert túlságosan is stresszeled magad egy munkahelyi, otthoni, vagy párkapcsolati probléma miatt.

2. Rendszeres megfázások és fertőzések

A stressz megterheli a keringésrendszert, ennek következményeként nő a vérnyomás. A stressz az immunrendszert is gyengíti. Ez azt jelenti, hogy a szervezetnek sokkal nehezebb lesz a megfázásokkal, fertőzésekkel szembenéznie, mint normálisan. Amikor túlságosan is stresszes vagy, nem ritka, hogy megbetegedsz.

3. Mellkasi fájdalom

A stressz és szorongás egymást kísérik, ezért mellkas szorítást vagy fájdalmat is érezhetsz gyakran. A mellkasi fájdalom csak rosszabbá teszi a helyzetet, hiszen ez nagyon ijesztő egy olyan ember számára, aki amúgyis szorong. Ha rendszeresen tapasztalsz mellkasi fájdalmat és gyors szívverést, a túlzott stressz miatt van.

Ezt már olvastad? Ez az 5 tünet egy hónappal előre jelzi a szívinfarktust. Figyelj oda rájuk, az életedet mentheti meg!

4. Fáradékonyság

Amikor stresszes vagy, az agyad és a tested sokkal keményebben dolgozik, mint ahogyan kéne. A stressz megvámolja a mentális és fizikai aktivitásaidat. A fáradékonyság gyakrabban jelentkezik azoknál az embereknél, akik túlságosan is stresszesek, mivel nem tudják elméjüket ellazítani.

5. Csökkent szexuális vágy

A stressz elveheti a kedvünket a hancúrozástól, és ez nőket és férfiakat egyaránt érint. A stressz átveszi az irányítást azon kémiai anyagok felett, amelyek a szexuális vágyat szabályozzák. A stressz még a peteérésre is hatással van. Mivel a stressz a figyelmünket és az összpontosítási képességünket is rontja, még azokra a dolgokra sem fogunk tudni figyelni, amik máskor örömet okoztak.

6. Testsúlyingadozás

A stressz felelős azért, hogy egy személy elfogy vagy meghízik, annak függvényében, ahogy ez a személy a stresszes állapotot menedzseli. Amíg egyesek a túlzott evésben lelnek megnyugvásra, másoknak még étvágyuk sincs. Ez egyéntől függ. De az biztos, hogy a stressz rendellenes testsúlyingadozásért felelős.

Ezt már olvastad? Szabaduljunk meg a stressztől 5 perc alatt! Íme, egy ősi japán módszer!

7. Fejfájás

A Mayo Klinika adatai szerint, azok akik rendszeresen élnek meg stresszes állapotokat, fejfájásban is gyakrabban szenvednek. Ha hajlamos vagy migrénes fejfájásra, a stressz ezt csak súlyosbítja. A tenziós fejfájás a leggyakoribb fejfájás, amit mindannyian tapasztalunk, és ennek az elsődleges oka a stressz.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek