Viszketést érzünk a fülünk belsejében? Életkortól függetlenül minden embernél előfordulhat, hogy ehhez hasonló panaszokkal néz szembe.

Azonban a viszketést soha nem célszerű különböző tárgyakkal enyhíteni, mivel károsíthatjuk vele a belső fület, beleértve az apró halló csontokat is.

Néhány oka a fülviszketésnek!

A fülzsír felhalmozódása

A fülzsír termelése a szervezetnek egy módja az elhalt hámsejtektől való megszabadulásra és a fül szennyeződéseinek kitisztítására, de a túl nagy mennyiség viszketést okozhat.

Ne érezzünk kísértés arra, hogy fültisztító pálcával próbáljuk meg eltávolítani a lerakódást, mivel ezzel csak mélyebbre nyomjuk a fülzsírt, ahol elakadhat. Ehelyett próbálkozzunk vény nélkül kapható fülcseppekkel, amelyek feloldják a fülzsírt. Ha ez nem segít, konzultáljunk az orvosunkkal, aki egy speciális eszközzel biztonságosan eltávolíthatja a felhalmozódott viaszt.

De ne vigyük túlzásba. A fülünk ugyanis akkor is viszkethet, ha nincs elég viasz a belsejében.

Fertőzések

A fülviszketés néha a fülfertőzés jele lehet. A baktériumok és a vírusok általában akkor okozzák, ha megfázást, influenzát vagy allergiát tapasztalunk.

De akkor is előfordulhat, amikor az úszás után a víz a fülünkben marad. A túl sok nedvességet „elkoptatja” a hallójárat természetes védőrétegét. A viszketés megszüntetése érdekében kezelnünk kell a fertőzést. Megtörténik, hogy elmúlik önmagától, de az orvos felírhat fülcseppeket a kezelés érdekében.

Bőrallergiák

A fülbőr allergiás reakciója is okozhat viszketést. Olyan szépségápolási termékek lehetnek hibásak, mint a hajlakk vagy a sampon. De ugyan ilyen reakciókat a nikkel tartalmú fülbevalók használata is okozhat. A fülünkbe helyezett műanyag, gumi vagy fém, fülhallgató vagy hallókészülék, kontakt dermatitisznek nevezett kiütést is okozhat.

Ekcéma vagy pikkelysömör

Ha ilyen bőrbetegségekkel küzdünk, a hallójáratok hajlamosak lehetnek a viszketésre. Ezeket a problémákat általában fülcseppekkel kezelhetjük. Súlyos esetekben szteroid tabletta is szedhető.

Ételallergiák

Ha lázasak vagyunk vagy pollenallergiánk van, szintén jelentkezhet a viszketés, amikor bizonyos gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztunk vagy esetleg diófélék. Ezt leginkább az allergia szezonban észlelhetjük.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.