Valljuk be, a legtöbben úgy nőttünk fel, hogy a fülünket rendszeresen tisztán kell tartani, mégpedig az éppen erre a célra kifejlesztett vattapamacsos pálcikák segítségével. Higiéniai szempontból teljesen megalapozott a fülek tisztántartása, de a módszert illetően felmerül pár kérdés.

Fotó: Filantropikum.com
Fotó: Filantropikum.com

A fülpucolást illetően számtalan orvosi szakvélemény, kutatás igazolta azt, hogy a fülzsír eltávolításához semmilyen külsőleg használatos, idegen tárgyat nem szabad használni, különben komoly egészségügyi következményei lehetnek.

Amikor bedugjuk a kis fültisztító pálcikát, a legtöbben azt gondoljuk, hogy ezáltal könnyedén eltávolítjuk, „feltöröljük” a fülben lévő, amúgy a baktériumoktól, vírusokkal szemben védő, sárgás színű fülváladékot. Azonban ez nem így történik, hanem a kórokozókat tartalmazó, amúgy távozni készülő fülzsírt még mélyebben benyomjuk a hallójáratba.

Ha ez megtörténik, sokkal nehezebben tud majd magától kiürülni a váladék, sőt még termelődni is fog, így akár komolyabb dugulás, vagy fülgyulladás is kialakulhat, amelyet csak szakember tud majd elhárítani.

Ezt már olvastad? Ez történik, ha éjszakára hagymát teszel a füledbe!

Egyszerűen hagyni kell, hogy a fül természetes módon, magától tisztuljon meg. Ha a fülzsír termelődése eltér az áltagtól, több váladék keletkezik, akkor érdemes szakorvost felkeresni, ő majd elmondja, hogy mi a teendő. Ha szükséges, akkor gyógykészítményt is felírhat, vagy pedig ecetből, hidrogén-peroxidból és vízből álló keverék készítését is ajánlhatja, amellyel tisztán lehet tartani a füleket.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.