KuriózumSikeresen szétválasztották az összenőtt ikreket, akik most átlagos nővérekként élnek: "Keményen megküzdöttek,...

Sikeresen szétválasztották az összenőtt ikreket, akik most átlagos nővérekként élnek: „Keményen megküzdöttek, hogy itt lehessenek”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Az észak-írországi Annie és Issie Bateson sziámi ikerpárként születtek, de ma már átlagos nővérekként élnek, mióta tavaly sikeresen szétválasztották őket.

Hannah és Dan Bateson 2016-ban házasodott össze, és Hannah termékenységi kezelésen esett át, hogy teherbe essen. A szülők először a 12. heti ultrahangvizsgálat után tudták meg, hogy a magzatok úgynevezett mono-mono (monochorionic monoamniotic) ikrek lehetnek, ami azt jelenti, hogy egy magzatburkon és egy méhlepényen osztoznak.

Hannah-t már ez a lehetőség is nagyon megijesztette, mivel ilyen esetekben nagyon kicsi az esélye annak, hogy mind a két magzat túléli a terhességet, aztán hamarosan az is kiderült, hogy az ikrek összenőttek. Az összenőtt ikrek születésének esélye mindössze egy a 2,5 millióhoz, és bár a család most már igazi csodaként tekint erre, akkor nagyon megijedtek.

Annabelle és Isabelle

„Nem is tudom, hogy valóban feldolgoztuk-e az információt. Komoly kutatást végeztem a mono-mono ikrekkel kapcsolatban, ami már önmagában is óriási dolog volt – aztán megtudtuk, hogy összenőttek, és nagyon kevés információ állt a rendelkezésünkre ezzel kapcsolatban. Nagyon nehéz volt” – magyarázta az édesanya.

Annie és Issie tavaly márciusban születtek meg a londoni University College Hospitalban. A mellkasuktól a medencéjükig voltak összenőve, közös húgyhólyaggal és bélrendszerrel rendelkeztek és egy lábon is osztoztak közösen, de szerencsére külön szívük volt, ami lehetővé tette, hogy elválasszák őket.

A babákat a Great Ormond Street Hospitalban választották szét, ami Európa vezető klinikája a hasonló műtétek terén. „Annie-t és Issie-t szétválasztották. Nagyon hosszú nap volt, a műtétjük egészen a hajnali órákig tartott, de a mi pici lánykáink nagyon jól vannak” – mondták a szülők a sikeres műtét után.

A babák ölelkezve jöttek a világra

Hannah szerint a lányok most nagyszerűen boldogulnak, és átlagos nővérekként élik a mindennapjaikat, de még mindig egymás közelében érzik magukat a legjobban.

„Félreértés ne essék, tipikus testvérek. Az egyik percben még integetnek és tapsolnak egymásnak, a következőben már verekednek és civakodnak” – magyarázta az édesanya.

Bár a lányoknak most csak egy-egy lába van, nagyszerűen alkalmazkodtak a szétválasztás utáni körülményekhez, és a személyiségük is egyre jobban kifejlődik.

Az ikrek a karácsonyt már szétválasztva töltötték

„Issie megtalálta a hangját, gügyög – igazi fecsegő, míg Annie inkább egy csendes csirkefogó. Ő a kalandor, aki csak úgy csendben eltűnik a tévé vagy a kanapé mögött. Rengeteg ismeretlen dolog áll előttünk, de egyelőre csak nagyon boldogok vagyunk, hogy életben vannak, hogy túlélték a szülést és a műtétet” – mondta Hannah.

„Hosszú felépülés áll előttük, és arra számítunk, hogy lesz még néhány buktató az úton, de nagyon erős kislányok, és gondjukat viseljük” – tette hozzá az édesanya.

A babák hónapról hónapra fejlődnek, és hamarosan műlábakat is kapnak lábmerevítővel, hogy segítsenek egyensúlyban tartani a testüket.

Hannah létrehozott egy adománygyűjtő oldalt is, hogy biztosítani tudják az ikreknek mindazt, amire a jövőben szükségük lehet.

„Hosszú távon a lányoknak rengeteg komplex ellátásra és támogatásra lesz szükségük, és szeretnénk pénzt gyűjteni, hogy minden igényüket ki tudjuk elégíteni. Olyan keményen megküzdöttek azért, hogy itt lehessenek, és szeretnénk gondoskodni róluk, amennyire csak lehet” – írta az oldal leírásában.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek