Amikor munkába álltam nem gondoltam, hogy fizetés után még annyi pénzem sem lesz, mint azelőtt. Pedig szomorúan be kell valljam magamnak, hogy ez bizony így van…

Valóban komoly odafigyelést igényel a pénz menedzselése. Be kell tudni osztani! – mondják a nagyok. Most úgy érzem, hogy nagy pénzt könnyebben be tudnék osztani (nyilván engem sem fizetnek sírásig), de el tudom képzelni, hogy ez csak egy vágyam. Ha több pénzem lenne se tudnám beosztani…

Mit érdemes kipróbálni? Egy könyvben azt az érdekességet olvastam, hogyha naponta félretennél 1 dollárt, úgy 20%-os lekötött kamat mellet 66 év múlva 1 millió dollárod lenne, vagyis milliomos lennél amerikai szemmel is.

Jól hangzik, főleg ha belegondolok, hogy napi 2 dollárral már 33 év múltán tudnám mulatni az életet bőven, de nyilván olyan statisztikai adat ez is, ami szinte végrehajthatatlan. Szerintem már 100.000 dollárnál úgy belemarkolnék a zsozsóba, hogy az még anyámnak is fájna.

Mi a titka tehát a komoly pénzbeosztásnak? Elsősorban a káros szenvedélyek kiküszöbölése, amik ugyebár csak nyelik a pénzt (főleg a cigarettázás). Ehhez meg kell tanulnunk az élet ingyen adta örömeit élvezni, mint például egy hosszú és egészséges sétát a közeli parkban, vagy épp egyenesen a természetben. Aztán ott van az is, hogy stílusos kell lenni. Ne ámítsd magad, a stílushoz sok pénz kell. Legyél tiszta, jól öltözött és jól karban tartott ruhás. Ne ásd magad alatt a fát (ahogy egy sörözés közben mondta egy haverom) azzal, hogy méregdrága ruhákat veszel. Meg aztán sorolhatnám még a dolgokat, de sajátságos spórolási módszerem mellett, ami abból áll, hogy a pénzem kártyán tartom, így néha unok kivenni róla, arra jöttem rá, hogy csak úgy spórolhat az ember, ha dolgokat von meg magától. Ez a spórolás mechanikája. Megvonod magadtól ami kell, és megmarad a pénzed. Ne felejtsd el!

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.