HolotropikumPénzkidobás a sok vitamin, állítják a szakértők

Pénzkidobás a sok vitamin, állítják a szakértők

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

„Ami sok az sok: hagyják abba pénzük pazarlását vitaminokra és ásványi anyagokra.” – figyelmeztetnek az orvosi szakértők egy neves orvosi lapban leközölt cikkben, ahol többek közt azt kutatták, hogy milyen jótékony hatásai vannak a manapság rutinszerűen szedett táplálék kiegészítőknek.

vitamin2

Az Annals of Internal Medicine amerikai szaklapban közölt cikkben az olvasható, hogy a kutatók vizsgálatainak eredménye alapján a legtöbb táplálék kiegészítő nem akadályoz meg semmilyen betegséget vagy halált, sőt egyesek károsak az egészségre.

A kutató orvosok felhívják a fogyasztók figyelmét, hogy nincsenek kutatások, amik alátámasztanák, hogy bármi jótékony hatása lenne a folyamatosan szedett vitaminoknak.

A vezető kutató, dr. Edgar Miller, a John Hopkins Népegészségügytan osztályának orvosa szerint az emberek nem táplálék kiegészítőkre, hanem egészséges ételekre, zöldségekre, gyümölcsökre és testmozgásra kellene a pénzüket költsék.

Az amerikai lakosság évente 28 milliárd dollárt költ ilyen kiegészítőkre, főleg azért, mert nincsenek megfelelőképpen felvilágosítva.

A 80-as évek közepétől exponenciálisan nő a multivitamin fogyasztók száma, mára elérte a lakosság 50 százalékát. Az európai lakosság esetében is nagyon hasonlóak az adatok, mondják a kutatók.

Amerika vezető orvostudománnyal foglalkozó egyetemei megvizsgálták a multivitaminok hatását rendszeres fogyasztók esetében és azt figyelték meg, hogy azokhoz képest, akik semmit nem fogyasztanak semmi különbség nincs egészségügyi szempontból. Vagyis a multivitamin fogyasztók nem egészségesebbek, sőt egyes vitaminokat fogyasztóknál még káros hatásokat is megfigyeltek.

Miután megjelent a szaklapban a kutatás eredménye a gyártók részéről nagyon erős és impulzív reakciót váltott ki, és szűklátókörűeknek meg nagyfejűeknek nevezték a kutatókat, akik ilyesmit közölnek szaklapban. A gyártók „fantáziavilágnak” nevezték a kutatók kijelentését, miszerint az emberek egészségesen kellene, hogy táplálkozzanak.

Forrás: medicalnewstoday.com

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

50 felett sem késő változtatni

Kapcsolódó cikkek