BlogPár perc alatt tanította meg az élet legfontosabb dolgaira diákjait egy filozófia...

Pár perc alatt tanította meg az élet legfontosabb dolgaira diákjait egy filozófia tanár! Nézd meg milyen lenyűgöző példát hozott fel!

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Mindez egy áltagos iskolai napon történt. A filozófia tanár katedrája előtt állt. Mikor elkezdődött az óra, szó nélkül nekilátott a tanításnak. Elővett egy hatalmas befőttes üveget, nagyobb köveket tett bele, amíg az üveg teljesen megtelt.

kovek

A diákjaitól megkérdezte, hogy szerintük tele van-e az üveg. Mind azt válaszolták, hogy igen.

A pedagógus ezután egy dobozt vett elő, amelyben kisebb méretű kavicsok voltak, amelyek beférkőztek a nagyobb kődarabok köze.

A kérdés ugyanaz volt: tele van-e az üveg. Igen – mondták kórusban a tanulók.

Ezután egy homokkal teli doboz került elő. A finom szemcséjű homok megtöltötte a kövek és kavicsok közötti réseket, üregeket. A diákok most is azt válaszolták, hogy a befőttes üveg tele van,

„Most azt szeretném, hogy úgy nézzetek erre az üvegre, mintha az az életetek volna. A kövek a legfontosabbak, azok a családot, a szerelmet, a társat, a gyerekeiteket, az egészséget jelentik. Ha bármilyen bukás, csalódás is ér az életben, ha ezek a „kövek” megmaradnak, akkor az élet úgy is szép lehet. A kavicsok is fontosak: ezek a munkahelyet, a házat, az autót jelentik. A homok pedig az apróságokat, amelyek az életben nem fontosak.

Ha az üres üvegbe előbb a homokot töltitek, akkor már a köveknek, kavicsoknak nem jut hely. És az életben is igaz. Ha a jelentéktelen dolgokra pazaroljuk az időnket és energiáinkat, akkor nem jut időnk az igazán fontos dolgokra. Beszélgessünk a családunkkal, figyeljünk oda a társunkra, szeressük a gyerekünket, mert takarítani később is ráérünk, de az együtt el nem töltött időt sosem lehet bepótolni.”

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek