KuriózumOskar Schindler, az üzletember, aki lemondott a vagyonáról, hogy megmentse 1200 zsidó...

Oskar Schindler, az üzletember, aki lemondott a vagyonáról, hogy megmentse 1200 zsidó életét

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Oskar Schindler neve sokak számára ismerős lehet, de aki még nem ismerné, annak feltétlenül hallania kell a történetét.

Oskar Schindler sikeres üzletember volt. Ugyanakkor alkoholista és kapzsi is volt, a náci párt tagja és kém.

Biztos pozíciója volt és még a második világháború borzalmai között is nyugodt és kényelmes élete lehetett. Élete első felében talán nem volt kifejezetten jó ember, de később alaposan megváltozott, és számtalan ember életét mentette meg.

Lengyelország német megszállása után Krakkóba ment, és itt kihasználta a háború adta gazdasági lehetőségeket. 1939 októberében vásárolta meg a később híressé vált zománcozó üzemét, a Record üzemet (ennek nevét Deutsch Emailwaren Fabrikra változtatta).

A gyár akkoriban egyáltalán nem ment jól, és csődbe jutott. Oskar Schindlernek azonban ragyogó ötlete támad arra, hogy tehetné nyereségessé az üzemet. Úgy döntött, hogy olcsóbb munkaerőként zsidókat alkalmaz. Schindler kihasználta az éjszakai mulatságokat, hogy kapcsolatokat létesítsen, majd megvesztegette a rezsim leghatalmasabb embereit. Igazán kivételes helyzetben volt, a rendszer minden kiváltságát élvezte.

Nyereséges szerződéseket kötött a német hadsereggel, amely számára edényeket és serpenyőket gyártott, és meglehetősen jól ment a sora.

Azonban egész értékrendje megváltozott, amikor ellátogatott a Płaszówi koncentrációs táborba. Igazi borzalmaknak volt tanúja. Saját szemével látta a tábor gyötrelmeit, a kínzásokat és a tömeges gyilkosságokat.

Innentől kezdve már nem azért alkalmazott zsidókat, hogy olcsó munkaerőhöz jusson, hanem azért, hogy életeket menthessen. Nőket, gyermekeket, fogyatékkal élőket alkalmazott a gyárában, akik nem hoztak számára semmilyen nyereséget, csak azért, hogy kiszabadítsa őket a koncentrációs táborból.

Lobbizott, anyagi forrásokat gyűjtött, hogy még több zsidót alkalmazhasson. Néha náci katonákat küldtek gyárába, hogy visszavigyék a zsidókat a koncentrációs táborokba. Oskar Schindler ellenszegült, ahogy csak tudott. Hazudott nekik, megvesztegette őket, és nem ritkán kockáztatta az életét, hogy megmentse az alkalmazásában lévő zsidókat.

Teljes biztonságban volt, a világon semmit nem kellett volna tennie, a kiváltságosak osztályának tagja volt. De nem tudta ölbe tett kézzel nézni a náci haláltáborok borzalmait. A gyára egyáltalán nem volt hatékony vagy nyereséges. Minden pénzét elköltötte, de végül sikerült több mint 1200 zsidó életét megmentenie.

Mindannyian követünk el hibákat. Néha szörnyű hibákat. De mindig van lehetőségünk megváltoztatni az életünket. Oskar Schindler nem volt tökéletes. De amikor valóban számított, helyesen cselekedett.

Megtehette volna, hogy a gazdag és nyugodt életet választja. De inkább választotta a szegénységet és a nehézségeket, hogy mások életben maradhassanak.

Oskar Schindler lenyűgöző történetéből film is készült Steven Spielberg rendezésében. A Schindler listája című film hét Oscar-díjat nyert, és minden idők egyik legjobb filmjének tartják.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek