HolotropikumOrvos állítja: “Naponta veszünk fel infarktusos eseteket, melyek elszenvedői 30 éven aluliak.”

Orvos állítja: “Naponta veszünk fel infarktusos eseteket, melyek elszenvedői 30 éven aluliak.”

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Egyre nagyobb a szívinfarktusos esetek száma a fiatalok körében – hívja fel a figyelmet a Bukaresti Egyetemi Kórház kardiológia osztályának vezető főorvosa, prof. dr. Dragoş Vinereanu. A szakértő szerint ez az arány javarészt csökkenthető, amennyiben az emberek felhagynának a dohányzással, kerülnék a stresszt, és naponta eleget mozognának.

“Naponta találkozunk olyan infarktusos esetekkel, melyek elszenvedői 40, sőt 30 éven aluliak. Ez azt jelenti, hogy ez a rendkívül súlyos betegség, mely embereket gyilkol, egyre gyakrabban fordul elő a fiatalok körében. Ráadásul valamennyi kockázati tényező, mely hatással van a szív egészségére – magas vérnyomás, cukorbetegség, magas koleszterinszint -, egyre korábbi életszakaszokban jelentkezik.” – nyilatkozta a professzor, a kórház Facebook-oldalán.

Mit ajánlanak az orvosok, a szív egészségének a megőrzése érdekében?

Először is, felejtsd el a cigarettát. A dohányzás ugyanis a szívinfarktus fő okozója.

A stressz sem jobb a füstölésnél: a szakemberek szerint a napi, krónikus stressz drámai mértékben növeli a szív-érrendszeri betegségek és agyvérzéses esetek kialakulásának esélyét a 45-50 év alatti személyeknél.

Fontos, hogy a testmozgásra is legalább ekkora hangsúlyt fektessünk. Napi 30 perc fizikai tevékenység mondhatni, kötelező, főként ha ülő életmódot folytatsz.

Továbbá, “váltsunk egészséges étrendre. Az egészségtelen táplálkozás alatt a túlzott só-, cukor- és zsírfogyasztást értjük. Ajánlott, hogy az étrendünk zöldségekre, gyümölcsökre alapozzon, teljes kiőrlésű gabonafélékkel, sovány húsokkal, hallal kiegészítve. Évente egyszer tanácsos ellátogatni a kardiológushoz, egy rutin-EKG erejéig. Ugyanakkor fontos a vérnyomás, a vércukorszint és a koleszterin szintjének a rendszeres követése is. Bármilyen betegség, ha időben felfedezik, sikeresebben gyógyítható.” – érvelnek a szakorvosok.

Egy Eurostat által végzett felmérés szerint, legtöbben szívproblémák miatt hunynak el az Európai Unióban. Szóval érdemes komolyan venni a dolgot, és megfontolni a medikusok tanácsait.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek