UtazásÓriási szobrok a nagyvilágból

Óriási szobrok a nagyvilágból

Iratkozz fel hírlevelünkre, vagy kövess minket a Viberen, a Telegramon és a Google Hírek-en!

Szobrokat a világ minden táján állítanak, leginkább Ázsiában és keleten, de mindnek megvannak a jellegzetességei. Legtöbbet harci dicsőségből vagy vallási okokból emeltek, de ezek nem csökkentik művészi és monumentális értéküket. Lássunk néhányat!

Szabadságszobor

Nem azért került az első helyre, mert erős magyar vonzalmakkal vagyunk tele, csupán magasságuk szerint rendeztük sorrendbe, és az sem rossz, ha a soron következőket tudjuk valamihez viszonyítani. E sorrend szerint Magyarország, Budapest egyaránt egyik legjellegzetesebb jelképe. Kisfaludy Strobl Zsigmond tervezte 1947-ben, 14 méter magas, talapzatával együtt pedig eléri a 40 métert.

I. Péter szobor

Oroszország egyik büszkesége, Moszkvában található. Gazdagon díszített szobor, melyben az uralkodó gyakorlatilag elvész a vitorlás gazdag, dús részletei között, és nem mellesleg 94 méter magas, több, mint duplája a magyar Szabadságszobornak.

Anyaföld szobor

Szintén Oroszország egyik büszkesége. Nem hiába köztudott, hogy igazán robosztusat és monumentálisat csak az oroszok képesek készíteni. 102 méter magasba emeli a harcias női alak a kardot. A szobor 62 méteres önmagasságával a II. Világháború honvédő katonáinak állít emléket, és a talapzatával éri el teljes magasságát.

Huangdi és Yandi

Kínában található, és Rushmore hegyi stílusban ábrázolja Huangdi és Yandi császárokat a szobor. Mérete pontosan 103 méter.

Guanyin

A szintén kínai alkotást istenábrázolásnak mondják, és 108 méter magas, gyönyörűen kidolgozott műremek, nyilván vallási célzattal készítve. Guanyin amúgy a kínai buddhizmus egyik legnépszerűbb alakja. A jószívűséget, az erélyességet és a szerencsét testesíti meg, és hasonlóan nagy népszerűségnek örvend, mint a keresztény valláskörben Szűz Mária.

Laykyn Setkyar

Modernkori alkotásnak mondható a Mianmarban (valamikor Burmaként ismert) található, 116 méter magas Buddha ábrázolás, amely 12 év kemény munkájának köszönhetően 2008-ban került felavatásra.

Ushiku Daibutsu

Japánban, Ushinku városában található a monumentális bronzszobor, mely szintén egy Buddha ábrázolás. Különlegessége, hogy az építmény tervezésekor gondoltak kilátóra is, ami az építmény mellkasán került kialakításra. Lifttel közelíthető meg és csodálatos látványt nyújt a 85 méter magasból kitekintő érdeklődőknek.

Legfrissebb

Hirdetés

Aktuális kedvencek

Ez is tetszeni fog

Kapcsolódó cikkek