Sok esetben hallani ismerősök között is, hogy elhangzanak jószándékű tanácsok egyes tünetek kezelésével, vagy azok enyhítésével kapcsolatban. Ezek gyakorta szorítkoznak arra a hamis meggyőződésre, hogy: “ha nekem használt, akkor neked is jó lehet, vagy nem árthat”. Az alábbi bejegyzés arra hivatott, hogy felhívja a figyelmet és tudatosítsa, hogy a tavaszi szezonális allergiával, vagy légúti asztma típusú tünetekkel küszködő betegek semmilyen körülmények között ne kezdjenek el használni, vagy megpróbálni beszerezni nem szakszerű orvosi tanács alapján antiallergiás szereket, hiszen egyesek akár életet veszélyeztető súlyos pszichés mellékhatásokkal is rendelkezhetnek!

Március elején az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügynöksége az asztma és allergia egyik népszerű vényköteles gyógyszerének a hatóanyagával a montelukaszttal kapcsolatban megerősítette a súlyos viselkedésre és a hangulatzavarokra, öngyilkosságra vonatkozó már meglévő figyelmeztetéseit.

Ez a hatóanyag eredeti és generikum készítmények formájában Európában és Magyarországon is forgalomban van. A készítmény 6 hónapos kortól alkalmazható az asztma krónikus kezelésére, illetve nagyobb gyermekek (>2 év) esetében a fizikai megterhelés által okozott bronchus-görcs kivédésére és a szezonális allergiás rhinitis tüneteinek enyhítésére.

Az ilyen jellegű “black box warning” intézkedést akkor hajtják végre, miután a rendelkezésre álló információk arra utalnak, hogy szükséges újraértékelni egy gyógyszer használatának előnyeit és kockázatait.

A montelukast felírására vonatkozó információk már tartalmaznak figyelmeztetéseket a mentális egészséggel kapcsolatos mellékhatásokról, beleértve az öngyilkossági gondolatokat vagy cselekedeteket; azonban nagyon sok egészségügyi szakember és beteg, vagy annak gondozója nem ismeri a kockázatot.

Erről már évekkel ezelőtt is olvashattunk információkat a magyar oldalakon is.

“A posztmarketing és a klinikai vizsgálati adatok egyaránt azt mutatják, hogy a leukotrién-gátlók pszichés izgatottságot okozhatnak, ami akut nyugtalanságban (fokozott motoros vagy verbális aktivitásban), agresszív viselkedésben, szorongásban, depressziós hangulati változásokban, tájékozódási, illetve figyelemzavarban, rendellenes álmok, hallucinációk megjelenésében, álmatlanságban, ingerlékenységben, memóriazavarokban, alvajárásban, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatokban és tremorban nyilvánulhat meg. A felsorolt jelenségek úgy a felnőtt, mint a gyermekbetegek kezelése során, a gyógyszerszedés bármely szakaszában – akár röviddel az első adagok bevétele után, akár a hosszantartó kezelés idején bármikor – előfordulhatnak.”

Az FDA ajánlása szerint a számottevő kockázat miatt ezt a típusú gyógyszert azoknak kell fenntartani, akiket nem lehet hatékonyan más allergiás gyógyszerekkel kezelni, vagy nem képesek tolerálni más készítményt. Asztmás betegeket kezelő szakorvosok számára azt javasolják, hogy fontolják meg a mentális egészséggel kapcsolatos mellékhatások kockázatait, mielőtt a kezelést kiírnák.

A hivatalos bejegyzés szerint a hatóanyaggal összefüggősbe hozható 82 öngyilkosságot azonosítottak. Sok esetben az öngyilkosság előtt már jelen voltak neuropszihés tünetek. Negyvenöt esetet jelentettek a 17 évesnél idősebb betegek esetében, 19 esetet jelentettek a 17 évnél fiatalabb betegek esetében és 18 esetben nem volt adat a beteg életkorával kapcsolatban.

Az esetek nagy részét családtag jelentette vagy a közösségi médiában. Hozzátartozik a tényekhez, hogy a legtöbb eset (48/82) nem tartalmazott elegendő, vagy olyan kulcsfontosságú információkat, mint például a tünetek kezdete, az egyidejű gyógyszerek használata, a múltbeli vagy jelenlegi társbetegségek ideértve a pszichiátriai betegséget is, illetve egyéb kockázati tényezők.

A fennmaradó 34 eset közül, amelyek jobban dokumentáltak, sok olyan más kiegészítő kockázati tényezőt is jelen volt, amelyek hozzájárultak az öngyilkossághoz, például gyógyszerek használata vagy társbetegségek jelenléte, amelyek az önkárosító magatartás vagy a viselkedési zavarok fokozott kockázatával járnak.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.