Nicola Harteveld számára minden újév első hetei a legnehezebbek, mivel ebben az időszakban vesztette el a csupán 14 éves tinédzserkorú lányát, aki saját kezével vetett véget életének. Február 7-én lesz 5 éve annak, hogy Megan Evanst holtan találták a családi ház egyik szobájában, aki a virtuális térben folyó erőszak és gúny áldozata lett.

"Öngyilkos lett a 14 éves lányom, miután válaszolt egy utolsó kegyetlen üzenetre" - egy gyászoló édesanya vallomása

Az azóta eltelt idő ellenére sem enyhül a reményvesztett édesanya, Nicola fájdalma, aki a következőképp emlékszik vissza egy szem kislányára: „Gyönyörű, kedves, vicces, magabiztos és népszerű volt.”

5 év távlatából már Nicola is felismerte lánya késői viselkedésében az intő jeleket, de akkor még a család sem sejthette, hogy mik történnek Megan mindennapjaiban. Az anyuka szerint most már teljesen tisztán látja, hogy abban az időszakban a lánya sok furcsaságot tett, s ezért nem győzi felhívni mindenki figyelmét arra, hogy a fiataljainkra mindennél több figyelmet kell szentelnünk ebben az amúgyis beszűkített világban.

„Most már kristálytisztán látom azokat a jeleket, amelyeket akkor észre sem vettem. Nagyon naiv voltam, mert mindig is azt hittem, hogy egy mentális problémákkal küzdő embert azonnal ki lehet szúrni. S ha a saját gyerekeddel lenne baj, akkor biztos fekete pólókban járna, üvöltő zenét hallgatna a szobájába zárkózva – s így egyből észreveszed – így szólt az én buta meglátásom” – mesélte a gyászoló anyuka.

„Az én drága Megem ha odajött volna hozzám és nyíltan elmondta volna, hogy bajai vannak, lehet, hogy csak lerendeztem annyival, hogy ‘édes lányom szedd össze magad és nézz szembe a problémáiddal!’ Óriásit hibáztam, nem is sejtettem, hogy a mentális gondoknak ilyen komoly végkimenetele is lehet” – mondja megtörten.

Az édesanya csak a tragédia után jött rá, hogy a kislánya éjjelenként brutális tartalmú üzeneteket kapott. „Kegyetlen és ördögi szavak voltak, amelyek beékelődnek a fejedbe és csak ezeken tudsz pörögni hosszú ideig” – emlékezett vissza az édesanya.

Nicola azóta eltökélten dolgozik azért, hogy minél több szülőnek még időben fel tudja nyitni a szemét. Az ITV This Morning műsorában még a Meg telefonjára érkező utolsó üzenetet is megmutatta, amely egyből megríkatta a két műsorvezetőt is.

Az üzenet pedig rövid és tömör volt: „Miért nem akasztod fel magad?” Meg pedig csupán ennyit írt vissza az üzenek küldőjének: „Ok.”

„Amikor elmentem a műsorba, sok minden kiesett, de csak azt akartam, hogy az emberek felfogják, hogy ez annak ellenére is komoly ügy, hogy az elején még semmi gyanús nem vehető észre.”

Az édesanya, aki azóta az Essex Egyetemen pszichológiai diplomát is szerzett így emlékszik vissza: „Élettel teli volt, minden buli lelke, ő lakta be a házat az otthonunkat és én ebből mind semmit sem vettem észre. Sosem fogok magamnak megbocsájtani.

Most már észrevettem a jeleket: egész nap csak aludt, mert éjszaka ezek az üzenetek nem hagyták nyugodni, sosem tette le a kezéből a telefonját, s mindezek akkor nem tűntek furcsának. Bárcsak tudtam volna.”

A további 7 gyermekes anyuka büszke arra, hogy a családja képes volt felállni egy ekkora veszteségből, és habár Meg novemberi születésnapja mindig kicsit visszataszítja őket a célvonalhoz és az év eleje is szörnyű időszak számukra, az édesanya minden erejével azon van, hogy minél több ilyen tragédiát megakadályozzon.

„Mindenki szenved, mindenki küzd, de figyelnünk kell egymásra!” – üzeni Nicola.

Ha érdekelnek további cikkeink, csatlakozz a Filantropikusok csoportunkhoz! , vagy kövess minket a Pinteresten, vagy iratkozz fel a hírlevelünkre.